100 jaar BN’ers in reclame

Published On 7 January, 2014 | By Suzan van Aalten |

‘Asjemenou’ Wie kent hem nog? Loekie de Leeuw, vrolijkte tot 2004 de STER-reclame op met korte filmpjes. Inmiddels bestaat reclame al 100 jaar en dat wordt gevierd met de tentoonstelling in de Beurs van Berlage: 100 Jaar BN’ers in de Reclame!

Irritatie & ontroering

Reclames zijn het gesprek van de dag. Dit komt omdat ze herkenbaar zijn, irriteren, vermaken of ontroeren. De Gouden Loekie en de Loden Leeuw zijn de meest bekende reclameprijzen bij het publiek. De Gouden Loekie staat natuurlijk voor de beste reclame en werd in 2013 gewonnen door verzekeringsmaatschappij a.s.r. met de campagne Olli. Giovanni van Bronckhorst is de BN’er die de prijs op zijn naar mocht schrijven. De Loden Leeuw voor meest irritante BN’er is gegaan naar Maarten van der Weijden in de reclame van Menzis.

De impact van reclame is nog steeds enorm. Veel mensen koppelen producten nog steeds aan reclames en aan BN’ers. Ik denk nog bij elke pot Calvé pindakaas aan ‘Pietertje’ van den Hoogenband (2010). Bij welk product of dienst denk jij nog altijd aan de reclame of de BN’er?

Gele zwembroek en een nieuwe Porsche

Er wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van BN’ers in reclames. Hoewel het soms niet erg goed is voor hun imago (Dries Roelvink en zijn gele zwembroek), krijgen ze er bakken met geld voor (Lieke van Lexmond en haar nieuwe Porsche). En terecht, mensen praten er over, het leeft. Er zijn veel BN’ers op de tv gepasseerd de afgelopen 100 jaar. De tentoonstelling biedt een podium voor 300 van hen. Van Wim Sonneveld en Rijk de Gooyer tot Ali B. en Sylvie Meis. Je kan de tentoonstelling nog bezoeken tot 28 februari 2014 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Game, set & match. Niet alleen sport is mijn passie, ook uit eten gaan, op citytrips en concerten bezoeken doe ik graag. Communicatie is mijn vak en ik ben altijd op zoek naar nieuwe trends en uitdagingen. Ik schrijf, woon en leef in Utrecht, maar ben ook vaak in Amsterdam te vinden om Toffe Dingen uit te checken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *