Onderdelen voor een high-end gaming PC

4 stappen om je eigen Gaming PC samen te stellen

Published On 5 September, 2017 | By Yvonne Butselaar |

Een computer bouwen is heel erg persoonlijk, omdat je onderdelen moet uitkiezen op basis van jouw gebruik. In deze blog staan vier stappen hoe je als absolute beginner kan leren over het bouwen van computers. Het kost aardig wat tijd, maar als je een goede PC wilt is deze kennis zeer nuttig. Een computer kan ook vrij prijzig zijn – misschien is het handig om er wat geld voor te sparen of te lenen.

Stap 1: Wat ga je doen op je PC?

Wil je een computer om te werken in Microsoft Office of wil je de nieuwste games op de hoogste kwaliteit kunnen spelen? Het is erg belangrijk om jezelf deze vraag te stellen, want je baseert je eventuele aankopen op basis van deze vraag. Je kan met een laag budget goede computers bouwen, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit en snelheid van veel games.

Stap 2: Stel je budget vast

Het is gemakkelijk om te bedenken dat je voor je Gaming PC het allerbeste wilt hebben, maar dat wordt zeer prijzig. Daarom is het belangrijk om vast te stellen hoeveel je bereid bent om uit te geven aan je PC.

Daarnaast hoef je niet de allerduurste onderdelen te kopen. Een voordeel van het bouwen van een PC is dat je aparte onderdelen kan upgraden, dus schrijf goedkopere onderdelen niet meteen af.
In de volgende stap ga je heel veel informatie verzamelen over computeronderdelen. Je kan je build aanpassen aan je eerder bedachte budget. Mijn eigen gedachtegang was ‘Ik wil voor ongeveer 1000 euro op hoge kwaliteit gamen’.

Stap 3: Leer over de basisonderdelen

Dit is de stap waar waarschijnlijk de meeste tijd in gaat zitten, omdat er heel veel is waarover je moet leren. Al deze kennis bij elkaar sprokkelen is echter je tijd zeker waard, omdat je met deze kennis in de toekomst bijvoorbeeld je PC kan upgraden. De beginnersgids van /r/buildapc op Reddit is een goed startpunt in het Engels. Goede Nederlandse websites zijn Tweakers en Hardwareinfo.

Je hebt in ieder geval de volgende onderdelen nodig:

  • Moederbord
  • Power Supply Unit (PSU), oftewel de voeding
  • Central Processing Unit (CPU), oftewel de processor
  • Videokaart
  • RAM-geheugen
  • Koeling
  • Kast
  • Opslagruimte (HDD of SSD)

Daarnaast heb je nog je randapparatuur en je besturingssysteem nodig.

Als je net begint met het bouwen van computers, is deze lijst best spannend. Elk onderdeel heeft zijn eigen functie en moet op elkaar afstemmen. Leer goed wat elk onderdeel doet en op welke manier alle onderdelen compatibel moeten zijn.

Persoonlijk heb ik zeker een aantal weken onderzoek gedaan naar verschillende onderdelen. Ik heb advies gevraagd aan vrienden die al eerder pc’s hebben gebouwd,  benchmarks opgezocht op het internet en artikelen gelezen over verschillende processoren en welke je moet kiezen op basis van je gebruik. Neem vooral je tijd, en sta open voor verschillende bronnen van informatie.

Ik begon bijvoorbeeld met een witte kast (NXZT S340) omdat ik deze heel mooi vond. De keuze voor mijn processor heb ik gebaseerd op het feit dat ik elke dag met Adobe programma’s zoals Photoshop werk, en ik heb mijn videokaart gekozen op basis van de prijs-kwaliteitverhouding. Zo komt al je opgedane kennis samen in een voor jouzelf ideale configuratie

Stap 4: Stel je PC samen

Als je al je onderdelen hebt uitgekozen, vul dan een lijstje in op pcpartpicker. Deze website zal aangeven of er problemen zijn met je build. Ook kan je advies vragen aan verschillende communities, zoals Tweakers, Hardwareinfo en /r/buildapc.

Ben je zeker van je keuzes? Dan kan je alle onderdelen gaan bestellen. Daarna kan je je PC in elkaar gaan zetten, of laten zetten! Hiervoor zijn er enorm veel resources op het internet, maar denk ook aan YouTube video’s, waar YouTubers stap voor stap laten zien hoe je een PC in elkaar zet.

Ben je niet zo zeker van je zaak? Dan zijn er ook veel services waar je je computer in elkaar kan laten zetten. Bedenk wel dat dit ook geld kost, en dat je misschien je leenbedrag moet verhogen of je spaarrekening moet leeghalen.

Ik hoop dat als je van plan bent om te beginnen met het bouwen van je computer, je iets hebt aan deze stappen. Het kan wat overdonderend zijn als je net begint, maar het vergaren van alle kennis en het uiteindelijk begrijpen van computers is erg fijn voor fans van gaming en technologie. Succes met het samenstellen en bouwen van jouw computer!

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Like this Article? Share it!

About The Author