6x Waarom verbod op Selfie Sticks op Festivals tof is

Published On 31 October, 2015 | By Freek Keesen |

Recentelijk maakten twee Amerikaanse festivals bekend de selfie stick te gaan weren bij de ingang. Nu zijn ook de grootste Nederlandse festivals om: Weg met dat ding. Ik zal uitleggen waarom ik dit een tof besluit vind.

Welke festivals verbieden de selfie stick?

De Amerikaanse festivals Coachella en Lollapalooza waren dus eerst met het verbod op selfie sticks en zoals zij het noemden ‘narcissticks’. De grote namen uit Nederland, waaronder Lowlands en Pinkpop, lieten aan 3voor12 weten dat ze vanaf dit jaar de selfie stick ook gaan verbieden. Zie hieronder voor welke festivals/concerten het verbod in ieder geval geldt:

  • Pinkpop
  • Lowlands
  • Down The Rabbit Hole
  • Pitch
  • Best Kept Secret
  • North Sea Jazz
  • Paaspop
  • Indian Summer
  • Ziggo Dome concerten
  • …en meer

Waarom verbod op selfie sticks?

De selfie sticks waren meer en meer te zien op festivals. Natuurlijk zijn ze hartstikke handig om foto’s te maken van je hele vriendengroep in één keer.

#1 Wat vinden de festivalbazen?

Maar, niet iedereen is een grote fan van de aanwezigheid van de sticks. Zo dus ook vele festivalbazen:

“Selfie sticks vormen een behoorlijke irritatie onder concertbezoekers. […] Door die stokken zit je nog meer tegen telefoontjes aan te kijken, je verpest de concertervaring voor andere bezoekers. Ze nemen bovendien ruimte in beslag en zorgen dat mensen meer met zichzelf bezig zijn dan met de show.” -MOJO-woordvoerder Bente Bollmann namens o.a. Lowlands.

#2 Veiligheid

Daarnaast vindt Bollmann dat de veiligheid eronder leidt. Niet zozeer omdat iemand het als een wapen zou gebruiken, maar omdat dronken mensen met een stalen stick in een volle tent nou eenmaal kan leiden tot ongevallen. Logische gedachtegang, lijkt mij…

#3 Narcisme

ap658217704005_26177de0d64301379881063d2921d6ee

 Misschien komt het omdat ik geen lekkere chick ben, maar ik vind het er altijd maar sneu uitzien. Je neemt zo’n onhandige stick mee die je overal de hele dag mee moet sleuren, puur omdat je tig foto’s van jezelf en je ‘hottie’ vriendinnen/vrienden moet hebben na de show.

#4 Hier en nu

We gaan naar festivals om even helemaal op te gaan in het moment en om de buitenwereld te vergeten. Tenminste, dat is mijn gedachte. Waarom hebben die mensen het toch altijd nodig om contact met de buitenwereld te houden?

Wil ik wel dat foto’s direct worden gedeeld op social media? Als ik op een festival ben, staan de deuken in m’n gezicht omdat ik gister finaal op mijn veel te harde opblaasmatras lag. Mijn haar is als de binnenkant van je DirtDevil omdat ik de hele dag door een woestijn van zand, modder en biercups banjer. Om nog maar te zwijven over hoe mijn kop eruit ziet na al die ….uh…. feestartikelen. Moet dat duizend keer vereeuwigd? In godsnaam, zelfs mijn grootouders hebben tegenwoordig een Facebook-account. Denk daarnaan!

#5 Praat gewoon met mensen

Tijdens festivals zijn mensen in een hartstikke goede bui en zijn ze gewoon aanspreekbaar. Wàààt?! Mindfuck, of niet? Je kan mensen gewoon vragen om een foto te maken van je toffe vriendengroep. Daarmee komen we gelijk op punt 5.

#6 Maak een waardevolle foto

Heel even iets economisch: De waarde van iets wordt mede (of vooral) bepaald door de schaarste ervan. Stel je twee situaties voor: A) Je hebt duizend foto’s van jullie kutkoppen op je smartphone staan aan het eind van het festival. B) Je hebt 40 foto’s van jullie – even kutte of wellicht nog kuttere – koppen op je smartphone. In welke situatie is het straks makkelijker om die ene geniale foto uit te zoeken? Die ene foto die je inlijst waarvan je weet dat die niet verre van perfect is, maar die nou eenmaal wel moment gevangen heeft.

In situatie A is het eerlijk gezegd moeilijk te zeggen welke foto het moment gevangen heeft; Je was immers contant bezig met je selfie stick omhoog te houden, dus wat was ‘het’ moment eigenlijk?


 

Enfin, ik heb dus geen problemen met het verbod. Op een festival hoor je lekker los te gaan met zo min mogelijk om je lijf heen. Daar hou ik het bij. Veel plezier dit jaar 😉

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

hou van Toffe Dingen als: Devin The Dude ● Michael Jordan ● Opgezwolle ● The Big Lebowski ● The Daily Show ● HBO ● Traveling ● FreakyFreek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *