Alle begin is moeilijk | 40 dagen zonder Social Media challenge

Published On 6 January, 2014 | By Pascal |

Oudjaarsavond 2013. Mijn laatste uren op Social Media zijn geslagen. Nog meer dan ooit maak ik gebruik van alle mogelijkheden om te appen, posten, liken en sharen. Ineens is het 0:00 en moet alles uit. Ik, Social Addict sinds het eerste uur, ben op 1 januari de ’40 dagen zonder Social Media challenge’ aangegaan. Hoe het mij bevalt? Ik praat je bij over angsten, veranderingen en over de aankoop van een (hele) nieuwe telefoon.

Laat ik voorop stellen: zomaar stoppen met iets dat je al jaren doet is absoluut niet makkelijk. Het was nog geen vijf over twaalf of ik kreeg al het gevoel dat ik iets miste en greep daarom constant naar mijn telefoon. Hartstikke nutteloos natuurlijk. Op wat smsjes na heb ik weinig te zoeken op dat ding. Het maakt me angstig en gejaagd. Een echte vorm van rust is er de eerste dagen helaas nog niet te vinden. Afkicken van Social Media is in de eerste week nog zwaarder dan stoppen met roken zeggen ze toch?

Mis ik het dan zo?

Over Facebook kan ik heel duidelijk zijn; ik heb het nog geen seconde gemist. Als er iets is dat al duidelijk geworden is, dan is het wel dat Facebook volstaat met informatie die je grotendeels niets wijzer gaat maken. Hipster-katten, Vines en selfies zijn natuurlijk ontzettend leuk leedvermaak, maar je kunt echt probleemloos zonder. Whatsapp mis ik daarentegen wel. Afgelopen vrijdag was ik op het Amsterdam Light Festival. Het was allemaal best indrukwekkend en die momenten had ik toch wel graag met anderen gedeeld. Dus bij deze;)

ALF2014

De (eerste) benefits

Langzaam aan begin ik te merken dat ik m’n aandacht beter bij gesprekken kan houden. Voor ik aan de challenge begon, was ik snel afgeleid door een trillende telefoon. Ik merk nu dat ik steeds meer ‘in het gesprek’ zit. Alsof je eindelijk echt hoort wat een ander nou precies vertelt aan je. Ik heb ontdekt dat Whatsapp je ontzettend lui maakt; je hoeft de deur niet uit om elkaar te spreken. Daarom probeer ik ook al steeds meer met mensen af te spreken.

Ook vond ik het altijd bijzonder moeilijk om me op één ding te focussen. Of het nou schoolwerk was, het spelen van piano of het maken van een fotoboek; altijd werd het afgewisseld met Facebook en Whatsapp. Nu dat niet meer kan, merk ik dat ik veel efficiënter (en sneller) te werk ga en daardoor veel meer dingen gedaan krijg.

Nexus 5

Vrijdagmiddag heb ik de nieuwe LG Nexus 5 gekocht. ‘Uhm Pascal, je ging toch stoppen met Social Media enzo?’ Het feit blijft dat ik een nieuwe telefoon uit mocht zoeken en nog altijd een gadgetgeek ben. Dus nu heb ik de nieuwste smartphone met Android KitKat, zonder er echt intensief gebruik van te kunnen maken. Logisch toch? Buiten dat kleine dingetje om ben ik super blij met de Nexus 5. Het is een geweldige telefoon en de batterij gaat nu natuurlijk helemaal lekker lang mee.

nexus5-3

To-do list

Voor ik met deze challenge begon, heb ik een to-do list opgesteld met de dingen die ik tijdens de ’40 dagen zonder Social Media challenge’ gedaan wil hebben. Deze lijst zal ik elke week updaten, waarbij het mij hopelijk lukt om alle punten uit te voeren:

  • Fotoboek van 2013 maken (mee bezig)
  • Grote schoonmaak houden en alle kasten en rommel opruimen
  • Teksten schrijven (buiten de blogs om)
  • Fotoshoots houden (mee bezig)
  • Nieuwe pianonummers aanleren
  • Beginnen met schrijven van een eigen verhaal (mee bezig)
  • Plan van Aanpak schrijven voor afstuderen
  • Minstens 2 boeken uitlezen (mee bezig)

Benieuwd hoe het mij de komende weken verder zal vergaan? Volgende week maandag vertel ik je alles over mijn tweede week zonder Social Media!

5.00 avg. rating (99% score) - 9 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

'Never a dull moment. De wereld gaat te snel om stil te blijven staan. Ik ben een allesdoener, ambitieus en een echte strever. Ik drink de thee slap, de drank sterk. Ik verdien mijn centen in een kasteel en ben een slechte spaarder. Mijn gelukmakers? Zwart-wit foto's en singer-songwriters.'

One Response to Alle begin is moeilijk | 40 dagen zonder Social Media challenge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *