De historie van de Amerikaanse vlag

Published On 10 October, 2017 | By Spotvogel |

De ‘Stars and Stripes’, beter bekend als de Amerikaanse vlag, is wereldberoemd. De sterren op deze vlag staan voor de 50 staten die de Verenigde Staten vormen. Samen met 13 strepen vormen ze een belangrijk Amerikaans symbool. Ze vertellen het bijzondere verhaal van Amerika. Amerikanen zijn ontzettend trots op hun geschiedenis, en in vrijwel elke stad kun je de Amerikaanse vlag kopen. Hoe zit het precies met de Amerikaanse vlag?

Hoe ziet de Amerikaanse vlag eruit?

De Amerikaanse vlag is een van de bekendste ter wereld. Het is te vinden op bijna elk Amerikaans overheidsgebouw en de Amerikanen zelf plaatsen de vlag trots in hun voortuin of als sticker op hun auto. In veel winkels kun je de Amerikaanse vlag kopen. Bovendien is het belangrijke Amerikaanse symbool zelfs te vinden in de ruimte. Neil Armstrong plaatste ‘m tijdens de maanlanding in 1969 op de maan. De vlag is duidelijk te herkennen aan zeven roodgekleurde horizontale strepen. Deze worden onderbroken door zes witte banden. In de bovenhoek van de vlag vind je een blauwe rechthoek waarin 50 kleine sterren staan. Deze sterren hebben 5 punten in 9 horizontale rijen.

Bijzondere geschiedenis

De geschiedenis van de Amerikaanse vlag gaat ver terug. Bijzonder genoeg schijnt het bedacht te zijn door een naaister uit Philadelphia, met de naam Betsy Ross. Zij schijnt het ontwerp dat tot op de dag van vandaag nog kennen te hebben gemaakt. Het verhaal van Betsy Ross is echter nooit bewezen, want er staat niks over vermeld in de archieven van Washington. Hoewel de oorsprong dus onduidelijk blijft, is het een feit dat de Amerikaanse vlag voor het eerst in 1777 in gebruik werd genomen. Een jaar daarvoor, in 1776, hadden 13 Amerikaanse koloniën zich onafhankelijk verklaard van Groot-Brittannië.

Het begin van de Amerikaanse droom

De officiële vlag van de Verenigde Staten van Amerika werd onthuld op 14 juni 1777. Daarmee begon ook een hoofdstuk waarin de Amerikaanse economie in recordtempo groeide. Wist je dat het Amerikaanse volkslied zelfs gebaseerd is op de vlag? In september 1814 schreef Francis Scott Key het lied “The Star-Spangled Banner” ter ere van de Amerikaanse vlag. Het duurde echter tot 1931 voordat dit lied het officiële Amerikaanse volkslied werd.

Symbool van vrijheid en eenheid

We kunnen wel stellen dat de Amerikaanse vlag een belangrijk symbool van de Verenigde Staten is en kent een lange geschiedenis kent. Vaak zagen de vele immigranten die de Amerikaanse droom hoopten waar te maken bij hun aankomst als eerste de Amerikaanse vlag, samen met het Vrijheidsbeeld natuurlijk. Ook tegenwoordig symboliseert deze vlag de vrijheid en eenheid van de Verenigde Staten. Niet voor niets zingen de Amerikanen met de hand op het hart en onder de wapperende vlag luidkeels ‘The Star Spangled Banner’!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Spotten is zeg maar echt mijn ding. Altijd op zoek naar de meest unieke, ludieke en toffe producten die je leven compleet maken. Daarnaast wereldkampioen in stare-down contests. Head honcho van Toffedingen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.