Bloggers be like…WAT IS HET?!

Published On 21 January, 2014 | By Stephanie |

Of het een Tof Ding is of niet weten we nog niet helemaal zeker, maar dat het een hyperig fenomeen is staat sowieso buiten kijf: de massa’s ‘(vul zelf iets in) BE LIKE…’-pagina’s die de afgelopen weken dagen op Facebook verschenen. Wat is het? En waarom vinden we het allemaal zo leuk?! Vandaag van ToffeDingen.com, speciaal voor jou, een stukje duiding naar de mensen toe.

Het begon allemaal op 3 januari toen de eerste pagina ‘Tattas be like’ online ging en binnen no time op duizenden likes kon rekenen (de teller staat inmiddels op 126,974). Op de pagina worden dagelijks memes  geplaatst waarin Nederlanders en hun malle gewoonten in de zeik genomen worden, zoals het volgende pareltje:

995622_710112712346834_1503086218_n

De pagina kreeg onmiddellijk navolging van regionalisten (Texelaars, Utrechters, Bosschenaren, Rotterdammerts), overige trotse volkeren (Suris, Yugo’s, Koelies) en seksuele minderheden (HOI LESBO’s!).  Stuk voor stuk zijn de pagina’s volgeplemd met grappen die soms alleen worden begrepen door de doelgroep waarvoor zij bedoeld zijn, maar die vaak ook herkenbaar zijn voor iedereen. De hamvraag is dan ook: waarom worden deze grapjes door niemand als discriminerend, beledigend, kleinerend of racistisch beschouwd? Waarom zijn er nog geen volksstammen met hooivorken en fakkels naar Den Haag getrokken? Waarom nog geen frontman of beschermvrouwe van ons Tattas bij Pauw en Witteman aan tafel om eindeloos zijn of haar verhaal te doen? (En om vervolgens uitgelachen te worden door een straalbezopen Henk Westbroek, maar dat terzijde).

Onze ondeskundige verklaring, gevrijwaard van diepe antropologische analyse of politiek correct gezever, is dat het na de beladen Zwarte Pieten-discussie en het ‘Omegod-Gordon-maakt-een-grapje-over-Chinezen-is-RACISME!’-debat van het rampjaar 2013 misschien wel fijn is om weer eens met elkaar, om elkaar en om onszelf te lachen. Want, laten we eerlijk wezen, we houden er ook echt belachelijke gewoonten op na met zijn allen, waar je ook vandaan komt of wie je ook bent.

Bottom line is dat stereotypen ZEKER een tof dingetje kunnen zijn, of in ieder geval kunnen en moeten dienen als spiegel, ter vermaak en de smeerolie op de soms roestige raderen van het sociale verkeer. We geven het nog een week of drie voordat de nieuwe hype zich aandient. Geniet er nog even van en lach de ballen uit je palmbomen-legging, want grappig is het zeker!

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Mijn naam is Stephanie. Notoire langstudeerder, nieuwsjunkie en politiek beest. Daarnaast verslind ik alles op het gebied van Beyoncé, Miley Cyrus, sport en gadgets en besteed ik dagelijks luttele uurtjes op de bekende sog-sites. Je kunt me altijd wakker maken voor een BigMac, de nieuwe CD van Miguel of een fijn dansje op een evenzo fijn feestje. Ik probeer jullie vanaf nu minimaal wekelijks te voorzien van sappige stukjes over de Tofste Dingen op dees’ Aard!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *