HP Chromebook: een prima laptop voor een prikkie
ToffeDingen heeft de afgelopen weken de HP Chromebook mogen testen en wij zouden ToffeDingen niet zijn als wij onze ervaring niet met onze fans zouden delen. Daarom vandaag de officiële ToffeDingen-review van de HP Chromebook 14-x004nd!
Met een processor die normaal gevonden word in Android telefoons en 2GB RAM, is de Chromebook niet een apparaat waarvan je veel verwacht. Maar dat is misschien dan ook wel de kracht van het apparaat: de verwachting ligt heel laag en daardoor wordt je zeer blij verrast. Want als je eenmaal aan de slag gaat met dit model (en dan hebben we het specifiek over de HP 14x004nd), heb je al gauw door dat je de meeste huishoudtaken er makkelijk mee kan volbrengen. Zelfs een blog posten op een platform als ToffeDingen.com gaat tot nu toe prima.
Wanneer de Chromebook gebruikt wordt voor niks anders dan surfen, tekstverwerken, emailen en Google Apps gebruiken, is het een laptop die met alle grote namen en soorten mee kan. Met een SSD en een (zij het lichte) Nvidia chipset aan boord is dit een uit de kluiten gewassen tablet, maar iedereen weet dat hedendaagse tablets makkelijk de meeste computertaken kunnen overnemen. De Chromebook moet dan ook niet gebruikt worden voor Adobe Creative Suite-toepassingen, maar als basic laptop voor hoofdzakelijk cloud-based apps is het een ideaal apparaat.
Toffe Dingen
- Het formaat
Een 14 inch laptop is een hele fijne om mee te nemen. Hij past in nagenoeg elke hoes en laptoptas en kan ook makkelijk onder de arm meegenomen worden.
- Het gewicht
Met een gewicht van 1,72kg is de laptop nauwelijks zwaarder dan een pak melk. Ook dit helpt met hoe makkelijk je de laptop even pakt en opstart, om wat kort zoek-en-vind-werk te doen.
- Het toetsenbord
Het toetsenbord steekt iets anders in elkaar dan toetsenborden van MacBooks of Windows laptops. Ten eerste zijn de knoppen groter en liggen ze verder uit elkaar. Ten tweede zijn alle functietoetsen vervangen door snelkoppelingen om de bediening in Google Chrome makkelijker te maken. Denk aan een toets voor de vorige en eentje voor de volgende pagina, een fullscreen-knop en de bediening voor de helderheid en het volume. Het toetsenbord is een hele fijne om mee te werken.
- Het besturingssysteem
Chrome OS verandert vrij veel aan de besturingssystemen die wij gewend zijn. Met slechts een snelkoppeling naar een Google Now-achtig scherm, een knop voor Chrome en snelkoppelingen naar Drive en YouTube is de linkerkant van de “taakbalk” opgebouwd. Aan de rechterkant vindt men een klein balkje met de tijd, het volumeniveau, de WiFi, accustatus en de gekozen invoertaal. Daarbuiten zijn er niet meer instellingen te vinden dan in het bekende instellingenmenu van Google Chrome. Wat er niet op zit, kan ook niet kapot, lijkt de instelling van Google te zijn geweest.
- De quad-core processor
De aanwezige Nvidia Tegra processor is, ondanks het feit dat het origineel bedoeld was als smartphone-processor, een processor die meer dan toereikend is voor het gebruik van een Chromebook. De kloksnelheid is 2,1 GHz en hij beschikt over maar liefst vier kernen, waardoor het geen probleem is om bijvoorbeeld 10+ tabbladen open te hebben.
- De SSD
Doordat de Nvidia processor wordt bijgestaan door een SSD-schijf, is de Chromebook altijd binnen seconden opgestart. Ook het starten van apps is geen enkel probleem, waardoor er bijna geen verschil te meten is tussen het pakken van een tablet om snel iets te Googlen, of een Chromebook.
Minder Toffe Dingen
- Het touchpad
Tijdens het gebruik merkten we wel dat de bediening via het touchpad af en toe moeizaam verliep. De muis bleef af en toe een tijd stilstaan en te pas en te onpas lukte het ons niet meer om ergens op te klikken. Dit lijkt dan ook de achilleshiel van de Chromebook te zijn. Uiteraard is dit op te lossen met een aparte muis, want met de drie USB-poorten is daar genoeg ruimte voor.
- Het scherm
Het anti-glare, matte scherm is een heel mooi principe. Je hebt geen last meer van reflecties van de zon en daardoor is je laptop ook buiten te gebruiken. In de praktijk zorgt dit scherm alleen voor een heel flets, vaag beeld. Het is moeilijk om kleuren goed te kunnen onderscheiden en wanneer er dan wel licht op valt, wordt het diffuus over het hele scherm verspreid waardoor alles iets onduidelijker wordt. Maakt het gebruik op zonnige dagen een stuk lastiger.
Het eindoordeel – 7/10
De Chromebook is voor een prijs van rond de €300,- een prima laptop, waarmee je (door de SSD) jaren plezier zal hebben. Er zitten een aantal minpuntjes aan, maar dat valt misschien ook wel te verwachten. Al met al hebben wij er met plezier mee gewerkt en raden wij het aan aan iedereen die voor browse- en mailwerk een laptop zoekt.