De 5 mooiste doelpunten van Johan Cruijff

Published On 25 October, 2016 | By Thomas Nekkers |

Bron coverphoto: Fok!/Viralpirate

Gistermiddag 24 maart 2016 is voetballegende en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Zowel binnen als buiten de lijnen was Cruijff een groots persoon, bekend van uiteraard zijn voetbal, zijn “Cruijffiaanse” uitspraken en de Johan Cruijff Foundation, welke zich inzet om kinderen van over de hele wereld fit te houden en bij elkaar te brengen door middel van sport. 

Wereldwijd is met verslagenheid gereageerd op het nieuws. Van Jack van Gelder tot aan Lionel Messi, de hele (voetbal)wereld liet weten mee te leven met de familie en kennissen van de nummer 14. Zo ook ToffeDingen. Als Nederlanders en voetbalfans zetten wij met plezier de vijf mooiste doelpunten van Johan Cruijff op een rij. Bekijk ze hieronder!

5. Ajax – Helmond Sport 1982: Penalty Cruijff-Olsen-Cruijff

Misschien wel wereldwijd de bekendste, trapt onze lijst af. Recentelijk nog nagedaan door Lionel Messi en Luis Suarez: de Cruijf-Olsen penalty. Cruijf ramt zijn penalty niet in de kruising, maar legt de bal opzij waar Jesper Olsen al kwam aanrennen. Toen de keeper door had wat er gebeurde en richting Olsen sprong, legde de Deen de bal weer terug op Cruijff, die in een niet-buitenspelpositie voor open goal kon intikken. Bekijk hier de video:

 

4. El Clasico (Real Madrid – FC Barcelona) 1974

Tijdens Cruijffs periode in Barcelona heeft hij zichzelf ook in Spanje onsterfelijk gemaakt. En hoe doe je dat beter, dan scoren in een van de meest beladen wedstrijden in voetbal wereldwijd? Tijdens El Clasico in 1973/1974 scoorde Cruijf na een staaltje knap dribbelen deze prachtige goal (vanaf 0:40):

 

3. LA Aztecs – Washington Diplomats 1979

Net als veel legendarische voetballers heeft ook Johan Cruijff een periode in de Verenigde Staten gespeeld. En je raadt het al… Ook hier heeft Cruijf menig hart gestolen. Tijdens een Play-off wedstrijd in de North American Soccer League (NASL) in 1979 kreeg Cruijf op eigen helft de bal. En toen begon hij maar te rennen. Hoe dat uitpakte, zie je hieronder.

2. Ajax – Den Haag 1972

Na een geweldige dieptepass van een medespeler staat Cruijff naast een verdediger van Den Haag. Hij kan de bal aannemen, stilleggen en misschien terugspelen op een middenvelder, maar zo zit Cruijff niet in elkaar. Hij heeft maar één doel: het doel. In een geweldige beweging legt Cruijf met één tik de bal een stuk voor zich uit, rent de verdediger in kwestie eruit en tik met het volgende balcontact de bal met een even geweldige krul over de keeper van Den Haag. Bekijk hier hoe hij dat flikte:

1. FC Barcelona – Atletico Madrid 1973/1974

Maar er kan er maar eentje de beste zijn. Of in dit geval de mooiste. Na lang wikken en wegen besloten wij bij ToffeDingen dat dit goal op nummer 1 zetten, het ultieme eerbetoon aan Johan Cruijff en zijn vindingrijkheid zou zijn. De wedstrijd is FC Barcelona, thuis, tegen Atletico Madrid in het seizoen 1973/1974, een seizoen dat Cruijff op een haar na afsloot met een wereldkampioenschap. We gaan deze niet verklappen, deze moet je meemaken. Rust in vrede, Johan Cruijff.

Hendrik Johannes Cruijff, geboren op 25 april 1947, overleden op 24 maart 2016, wordt vanmiddag in besloten kring gecremeerd in zijn woonplaats en de plaats waar hij nog het meest heilig is: Barcelona. 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Nieuwe technologie en sporten. Daar draait het leven toch om? Het enige wat nog mooier is dan technologie en sporten is technologie voor bij het sporten. Daar hoor je mij dan ook de hele dag over babbelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *