De 8 Tofste Smartphonetrends van 2016

Published On 3 October, 2016 | By Thomas Nekkers |

Nadat wij jullie vorige week al op de hoogte brachten van de beste Androids van 2016, kunnen we natuurlijk niet achterblijven omtrent wat jij dit jaar gaat doen met je smartphone! ToffeDingen presenteert: De 8 Tofste Smartphonetrends van 2016.

Trend 1: Je hebt steeds minder verschillende apps nodig

2016 wordt het jaar van de all-round apps. Dat wil zeggen dat je agenda ook aangeeft wat het weer in Amsterdam is wanneer je daar een afspraak hebt, welk vervoersmiddel je vervolgens het best kan kiezen en wat de reistijd naar je bestemming is. En dan tot slot geeft hij ook nog een melding wanneer het tijd wordt om te vertrekken. Dat klinkt misschien al niet meer zo heel gek, maar realiseer je wel dat één app dan je kalender, routeplanner, weersvoorspeller en wekker is. Of bijvoorbeeld een RunKeeper of Strava die je een virtuele draai om de oren geeft om te gaan sporten als het zonnig en lekker warm is. Een revolutie die min of meer gestart is door Apple’s Siri zet zich dit jaar groots voort: een smartphone wordt een levende, actieve assistent in je dagelijks leven.

Trend 2: Portemonnee? Smartphone!

Contactloos betalen is iets wat in 2016 al als normaal gezien kan worden. De winkels waar je nog niet met een NFC-pinpas in 2 seconden kan betalen, zijn zeer schaars geworden. Er is al langer praat van een wereld waarin ook alle draadloze betalingen via je smartphone verlopen (en zelfs dat je smartphone je OV-chipkaart wordt) maar dit jaar lijkt dit dan eindelijk werkelijkheid te gaan worden voor het grote publiek. Voor de smartphones die geen NFC ondersteunen, zijn er tegenwoordig NFC-simkaarten te bestellen, die als NFC chip zullen fungeren en daarmee de betalingen ook voor andere(/oudere) smartphones mogelijk moeten gaan maken.

Trend 3: We know what you did last week

Als iedereen de hele dag op zijn mobiele telefoon gaat zitten, zal ook tracking één van de smartphonetrends van dit jaar gaan worden. Of dit nou te maken heeft met je wekelijkse suggesties van Anne van Zalando, of een push-melding op je telefoon wanneer je door de supermarkt loopt. Dat laatste zal dit jaar meer door gaan breken, door middel van Bluetooth-beacons. Dit zijn kleine Bluetooth-zendertjes die een winkel in het pand kan ophangen, die constant communiceren met je telefoon. Dit geeft de winkel een idee van waar je bent en hoe lang je daar bent, waardoor zij a) hun productvolgorde beter af kunnen stemmen op de wens van de klant en b) jou op precies het goede moment een duwtje in de goede richting kunnen geven om toch dat pak melk meer mee te nemen, voor de helft van de prijs. Wil je hier allemaal niks van weten? Ze kunnen nooit bij je Bluetooth als je deze uit zet op je telefoon.

Trend 4: Augmented wordt reality

Nadat Nederlandse start-up Layar in 2009 langzaam begon met het toegankelijk maken van Augmented Reality, wordt voorspeld dat het dit jaar écht gaat doorbreken. Vooral nu de praktische functies van Augmented Reality steeds concreter worden, wordt Augmented Reality (of AR) zeker één van de belangrijkste smartphonetrends. AR-apps zijn apps die het mogelijk maken een 3-dimensionaal object te tonen boven op een afbeelding van bijvoorbeeld een magazine of krant. Beeld je even in: in de krant lees je over een herinrichting van het parkje in jouw buurt. Moeilijk voor te stellen hoe het er uit gaat zien? Open je AR-app, richt je camera op je krant en je kan op het scherm van je telefoon alvast een 3D-schets van het nieuwe buurtpark zien! Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor kleding, of meubels in je huis. De mogelijkheden zijn in theorie eindeloos.

Trend 5: “Doe die telefoon nou eens weg, jôh…”

Op het moment dat er zo veel nieuwe smartphonetrends opkomen, gaat er natuurlijk ook een ander geluid opkomen. Mensen zijn het constante gebruik van smartphones ook een beetje zat. Dit jaar moet dan ook het jaar worden waarbij de smartphone een veel meer impliciete rol gaat spelen in het dagelijks leven van mensen. Dit wordt ondersteund door technologie als de smartwatch en smartglasses zoals Google’s Glass, waarbij dezelfde informatie op een veel minder storende en opvallende manier getoond kan worden.

Trend 6: Computer gaat nog meer stof happen

De afgelopen jaren is de focus van de computer op de eerste plaats, al een beetje verschoven naar de smartphone. Simpel zoekgedrag en het raadplegen van OV-informatie en je bankzaken gebeurt al langer niet meer op je computer, maar gewoon op je telefoon. Zelfs het kijken van films en series doe je tegenwoordig gewoon op je mobiel. En niet meer via je webbrowser, maar via de bijbehorende apps. Eigenlijk gebruik je de computer/laptop alleen nog maar voor het verwerken van grote lappen tekst en deze ontwikkeling zal zich het komende jaar nog veel verder voortzetten.

Trend 7: Geen selfie,

Met de nieuwe functie in Facebook om een klein videootje als profielfoto in te stellen is deze trend bevestigd: de selfie is uit. Die laten we lekker achter in 2015. Het is niet meer cool om je arm in de weg van de passanten te houden om maar zo veel mogelijk beeld te krijgen op je korrelige frontcamera. Dit jaar is de selfie officieel verleden tijd, want…

Trend 8: wel video!

Dit jaar draait alles om videocontent. We willen allemaal meer beleven en een foto zegt slechts meer dan 1000 woorden. In een video kan je nog ontelbaar veel meer info en beleving kwijt. Of het nou draait om een korte video zoals een Vine of Snapchat-video, of een langer (live-)verslag van wat je aan het doen bent, de noodzaak om overal altijd bij te zijn wordt veel beter vervuld door middel van een video.

Meer smartphonetrends?

Ben je geïnteresseerd in nog veel meer smartphonetrends en -tips? Check dan ook even de toffe blog van Simyo. Daar vind je nog meer leuke smartphone-gerelateerde tips en lifehacks!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Nieuwe technologie en sporten. Daar draait het leven toch om? Het enige wat nog mooier is dan technologie en sporten is technologie voor bij het sporten. Daar hoor je mij dan ook de hele dag over babbelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *