De nieuwe Androids van 2016: LG, Sony en Samsung

Published On 23 October, 2016 | By Thomas Nekkers |

 SNu dat het Mobile World Congress onderweg is in Barcelona, zitten alle smartphone-freaks aan hun verslaving gekluisterd. Welke telefoons gaan het straatbeeld bepalen komend jaar? LG, Samsung en Sony hebben inmiddels hun paradepaardjes gepresenteerd en ToffeDingen zet ze meteen recht tegenover elkaar!

(Bron coverphoto: bloobz.be)

Sony Xperia X

2000967655

Sony besluit dit jaar geen Z6 uit te brengen, maar hun high-end serie om te dopen naar de Xperia X serie. Deze nieuwe serie legt nóg meer focus op de camera (spoiler alert: Sony heeft ook dit jaar weer de beste (front)camera) en gaat mee met de rest met een volledig aluminium behuizing. Uiteraard is deze aluminium behuizing ook in goud-kleur verkrijgbaar.

Ten eerste lijkt het er op dat met de nieuwe X-serie één belangrijke concessie is gedaan: er is niks meer te vinden over de waterbestendigheid van de smartphone. Dit was al sinds de eerste Xperia Z standaard en werd hier weer verwacht, maar het mag zo te zien niet zo zijn. Dit komt op een naar moment, aangezien de Samsung Galaxy S7 juist sinds dit jaar waterbestendig is geworden. Of dit Sony duur komt te staan, zullen we gaan merken. Nu eerst verder over de functies die de telefoon wél heeft:

Met een 23-megapixel camera achterop en 13(!)-megapixel frontcamera is dit zeker een krachtpatser als het om foto’s gaat. Verder adverteert Sony rijkelijk met een nieuwe software achter hun auto-focus, namelijk het ‘Predictive Hybrid Autofocus’-systeem. Dit wil in de praktijk zeggen dat je één object als focus kan aanwijzen, waarna de telefoon dit object scherp in beeld zal houden, ongeacht wat voor onvoorspelbare bewegingen het object maakt.

Daarnaast beweert Sony dat de smartphone een nieuwe soort accu gebruikt die niet slechter wordt van vaak opladen. En ook deze accu gaat “tot twee dagen mee”. Maarja, dat verhaal hebben we al vaak genoeg gehoord…

Er worden drie versies van de Xperia X gelanceerd, de reguliere Xperia X, de X Performance en de XA, waarbij de laatste twee respectievelijk beter en slechter dan de X zijn en daarbij ook duurder en goedkoper. De X Performance draait op een Snapdragon 820 processor, i.p.v. de Snapdragon 650 van de X. De XA draait op een simpele MT6755 processor van MediaTek. De XA heeft 2GB werkgeheugen tot zijn beschikking, de andere twee 3GB. De XA heeft ook mindere camera’s, met 13 MP achterop en 8 MP voorop. Tot slot ontlopen de twee krachtigste modellen elkaar nauwelijks op batterijgebied, met 2700mAh voor de Performance en 2620mAh voor de normale X. De XA heeft 2300mAh in zijn accu zitten.

De prijzen voor de camerasmartphones zijn als volgt:

  • Sony Xperia X Performance: €699,-
  • Sony Xperia X: €599,-
  • Sony Xperia XA: €299,-

De release wordt deze zomer verwacht.

Samsung Galaxy S7

galaxy-s7_overview_kv_l

Samsung is een jaar lang op zoek geweest naar een passende opvolger voor de wild succesvolle Galaxy S6 en lijkt met de S7 een vrij goede opvolger gevonden te hebben. Er is niet zo veel veranderd aan het design (ook al beweert Samsung van wel, sterker nog, ze zijn helemaal wild van alle “vernieuwingen”), maar vooral under-the-hood is het toestel flink veranderd.

Zoals hierboven kort genoemd, is de S7 water- en stofbestendig. Daarnaast introduceert het toestel 4GB werkgeheugen, een vernieuwde CPU&GPU en een 3000/3600mAh accu (voor de S7/S7 Edge). Deze grandioze accu is in 90 minuten opgeladen bij de S7 en 10 minuten later ook bij de Edge-versie.

In de software-afdeling is de belangrijkste verandering dat de S7 een Always On Display heeft. Dit wil zeggen dat het scherm altijd aan kan blijven om informatie zoals de tijd, datum, batterijniveau en in beperkte vorm ook notificaties kan tonen. Vergelijk het met de normale informatie op je lockscreen, behalve de gekleurde achtergrond. Het scherm zet zichzelf trouwens wel uit als het doorheeft dat het in je zak of tas zit, of als hij face-down op tafel ligt.

Een laatste opmerkelijk feit is dat de S7 te leveren is met opklikbaar BlackBerry-stijl fysiek toetsenbord. Zou het fysieke toetsenbord dan toch op zijn weg terug zijn?

De twee modellen van de S7 kosten als volgt:

  • Samsung Galaxy S7: €699,-
  • Samsung Galaxy S7 Edge: €799,-

Beide modellen worden vanaf 11 maart al geleverd.

LG G5

lg-g5-29847-1-239x300

Ook de nieuwe LG flagship smartphone maakt gebruik van een Always On Display, maar dat is zeker niet de meest opvallende feature. Dat moet wel de modulariteit van het toestel zijn. Ja, je leest het goed. Nadat Nederlandse student Dave Hakkens in 2013 het eerste ontwerp voor Phonebloks presenteerde, is dit de eerste smartphone waarbij we dit principe echt in actie gaan zien. Het is onder andere mogelijk om de accu uit de telefoon te schuiven en te vervangen, om er een camera in te klikken, om er een officiële Bang & Olufsen Hi-Res DA-converter in te schuiven… En dan hebben we het alleen nog over de modules die LG nu al gepresenteerd heeft. De mogelijkheden zijn in theorie natuurlijk eindeloos.

De G5 beschikt over een 5,3″ scherm met QHD resolutie. Daarnaast heeft ook LG veel aandacht besteed aan de camera. Met een 135° Wide Angle-camera is het zelfs mogelijk om uit te zoomen vanaf de standaard camerahoek, om een kijkhoek te behalen even wijd als je eigen zicht (aldus LG). Dit is onder andere mogelijk door de tweede camera achterop, waardoor naast de 8MP front camera de smartphone over een 16+8 MP achtercamera beschikt.

Ook deze smartphone draait op een Snapdragon 820 en draait met 4GB werkgeheugen. In dit opzicht is hij dus te vergelijken met de Galaxy S7 en de Xperia X Performance. Ook de 2800mAh accu kan goed met de concurrentie mee. En mocht deze dus ooit lui worden, is hij makkelijk te vervangen.

De LG G5 komt maar in één uitvoering, maar de prijs is op dit moment nog niet bekend. Hij wordt rond het begin van april verwacht, maar ook dit staat niet vast.

En? Zit er eentje tussen die jij wil hebben? Wat denk je van de uitschuifbare batterij van LG? Laat het ons weten in de reacties of ga in discussie op onze Facebook!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Nieuwe technologie en sporten. Daar draait het leven toch om? Het enige wat nog mooier is dan technologie en sporten is technologie voor bij het sporten. Daar hoor je mij dan ook de hele dag over babbelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *