De onzichtbare fietshelm

Published On 27 November, 2013 | By Pim |

Veilig fietsen zonder een helm te dragen? De Zweedse ontwerpers Anna Haupt en Terese Alstin komen met de Hövding helm in de vorm van een airbag. Deze blaast zichzelf bij een ongeval op, waardoor je hoofd wordt beschermd. Een uitkomst, of niet?

Jaarlijks raken er ongeveer 5.800 fietsers dusdanig gewond dat ze in een ziekenhuis behandeld moeten worden. Dit kan en moet worden terug gedrongen. Het dragen van een helm tijdens het mountainbiken of racefietsen is de normaalste zaak van de wereld. Maar bij een rustig ritje naar het werk of de supermarkt draagt niemand hoofdbescherming. Redelijk te begrijpen, want de snelheid ligt aanzienlijk lager en voor de mensen die hun haar als hun levenswerk zien is het een nachtmerrie.

De Zweedse ontwerpers bedachten hiervoor een oplossing: een helm die enkel zichtbaar is tijdens de val maar toch een uitstekende bescherming biedt. De eigenlijke airbag voor fietsers dus. De onzichtbare helm kan gecombineerd worden met een bijpassende sjaal om het plaatje af te maken.

Hoe het werkt

Voor je gaat fietsen schakel je de Hövding helm in door een klein knopje op de kraag. Op de LED’s kun je dan zien hoe vol de batterij is. Met een USB-poort kun je de helm opladen. Wanneer je een val maakt tijdens het fietsen maak je onverwachte en abnormale bewegingen. Deze bewegingen worden door sensoren in de kraag van de Hövding helm geregistreerd. De signalen worden doorgegeven aan een gaspomp die heliumgas in de airbag blaast. Binnen 0,1 seconden is de helm opgeblazen in de vorm van een capuchon en ben je als fietser volledig beschermd tegen de val. De gaspomp zal enkele seconden onder druk blijven blazen, waardoor je meerdere klappen kan opvangen.

Na de val is de helm niet meer te gebruiken. De helm moet dan ook worden teruggestuurd, zodat deze gerecycled kan worden. Wel een puntje.

Comfort en werking zijn belangrijk. En dat is de Hövding: praktisch, betrouwbaar en modieus van een hoge kwaliteit. Je bent optimaal beschermd tegen meerdere klappen. Uit testen is gebleken dat de helm niet bij ieder wissewasje af gaat en alleen werkt als je hem echt nodig hebt. Enige nadeel is het eenmalig gebruik. Maar dat is de techniek, die is vooruitstrevend en dit is een begin. De Hövding heb je voor € 349,- en je bent verzekerd voor € 21,- per jaar; de helm wordt dan hersteld als deze is afgegaan.

Een helm dragen op de fiets is nou niet het meest comfortabele en bovenal niet zo mooi, laten we eerlijk zijn. Maar de Zweedse ontwerpers komen een heel eind. De Hövding is in feite niet meer dan een kraag met veiligheidsfunctie. Ik zet ‘m op mijn verlanglijstje voor Kerst.

Vette fixies
Voor vette fixies moet je bij VYDZ zijn! Snelle, opvallende, kleurrijke en betaalbare fixies voor in de stad!

5.00 avg. rating (99% score) - 8 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Ik waardeer en bewonder de mens, fijne muziek, prettige feestjes en een goed verhaal. En vanaf deze plek bedien ik jullie met fijne woordspinsels over bijzonder sappige, grappige, hippe, inspirerende, actuele, maar hoofdzakelijk zeer toffe dingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *