Doof geboren meisje hoort haar #FirstConcert!

Published On 4 September, 2014 | By Freek Keesen |

Wat als je doof was geboren, nooit een gesprek, dierengeluid of liedje hebt kunnen horen. En dan krijg je een Cochleair implantaat (CI) en beginnen de eerste ervaringen, waaronder je eerste concert: Vera overkwam het. Tissues bij de hand?

Vodafone #Firsts is een project waarin mensen speciale dingen voor het eerst ervaren. En deze eerste #First (hah!) aflevering begint gelijk ontroerend en dat is nog zacht uitgedrukt.

Vera

Vera is het meisje dat centraal staat in deze aflevering. Ze is doof geboren, kon maar 7% van de geluiden om haar heen horen. Dat betekent niet dat ze heel selectief maar naar bepaalde mensen kon luisteren, zoals je misschien wel chill lijkt; Nee, ze kon geluiden nauwelijks onderscheiden van elkaar en dus was haar hoorvermogen zeer onbruikbaar. En dat terwijl haar broer studeert aan het conservatorium en zijn leven dus wijd aan de muziek. Zijn grootste idool? Kyteman, die soms nog als hiphopartiest wordt omschreven, wat hem nogal tekort doet.

Naar Kytopia

Tja, als organisatie waarmee je iemand de ervaring van zijn leven wilt geven is het dan een 1+1 sommetje om te bedenken wat er hier te gebeuren staat. Vera wordt meegenomen naar de studio van Kyteman, Kytopia, waar ze wat experimenteren met haar CI. Het gehoor moet namelijk nog helemaal ontwikkeld worden en Kyteman helpt daarbij op een wel heel speciale manier: Hij dirigeert zijn orkest en checkt welke geluiden Vera kan horen/onderscheiden en welke niet.

 Vera’s #FirstConcert

Goed, dan staat haar eerste concert te gebeuren. Zoals je al aan het plaatje hebt gezien, lijkt er van alles door haar heen te gaan. Prachtig om te zien. En dat alles dankzij de CI-technologie, Kyteman en Vodafone Firsts <slik> :’)

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

hou van Toffe Dingen als: Devin The Dude ● Michael Jordan ● Opgezwolle ● The Big Lebowski ● The Daily Show ● HBO ● Traveling ● FreakyFreek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *