Een middag rondlopen in schoen-Walhalla

Published On 12 February, 2014 | By Caitlyn |

Het geluid van hordes vrouwen komt je eigenlijk al tegemoet als je de Kunsthal binnenloopt. De tentoonstelling S.H.O.E.S. (Sexy Heels or Easy Sandals) is een waar schoen-Walhalla. Ook op je easy boots is het er goed toeven en de gedachte ; ‘I’ve died and gone to shoe heaven,’ schiet regelmatig door je hoofd.

Een verdwaalde man, hier en daar duikt er een sporadisch een op, loopt achter zijn vrouw aan. Zijn vrouw staat regelmatig stil en hij veinst mogelijke interesse. Letterlijk overal waar je kijkt is er een overload aan schoenen. De tentoonstelling huist zo’n 487 paar schoen als ik me niet vergis maar toch is er genoeg ruimte om rond te lopen.

De hoogtes van de hakken wekken bij iedereen verbazing. ‘Als je de hele dag die schoenen aan hebt, dan kan je aan het einde van de dag je voeten eraf hakken!’ Weer een paar andere vrouwen heeft het over het fenomeen ‘zitschoenen’. ‘Schoenen die o zo mooi zijn maar waar je alleen maar mee kan zitten. Zitschoenen.’ Deze ‘zitschoenen’ zijn er zat. Zo staat er een paar schoenen uit 1920 die onmogelijk hoog zijn. In de catalogus staat bij dit paar: ‘Schoenen met onmogelijk hoge hak. Waarschijnlijk gedragen door een man.’

Dat je wel in stijl moet komen, is te zien bij sommige van de bezoekers. Een vrouw staat in de garderobe haar schoenen te verwisselen. ‘Ik kom uit Maastricht dus de hele dag er op lopen lukt me niet, maar hier in de tentoonstelling moet ik ze toch wel even aan.’ Ze verwisselt haar laarzen voor metallic leren laarsjes met een bijzondere hak. De rits van de schoen loopt als een lint over haar voeten heen. Als de schoenen los geritst zijn, doen ze je denken aan een appelschil. Een mooie spiraal. Na het verwisselen van haar schoenen sprint ze snel naar haar dochter, die op stiletto’s staat te wachten.

De grootste verbazing van de dag, moet toch wel Jan zijn. Jan is in de zestig, had een huisartsenpraktijk in Amsterdam en heeft een liefde voor vrouwenschoenen. ‘Er is niks anders in de mode waarbij ontwerpers zo vrij kunnen zijn als met schoenen. Ik vind het fantastisch hoe ze het kunnen bedenken.’ Jan is alleen bij de tentoonstelling. ‘De meeste vrouwen vinden het maar raar, dat ik van schoenen houdt. Ik draag geen vrouwen schoenen, ik vind ze alleen mooi. Ik weet dat het duurste paar wat hier staat rond de 900 euro is. Graag zou ik eens een vriendin vinden die ik zo bijzonder vind dat ik haar zo’n paar schoenen cadeau kan doen.’

De schoenen ontworpen door Zaha Hadid

De schoenen ontworpen door Zaha Hadid

Voor iedereen die van schoenen houdt is er iets bijzonders en iets nieuws te zien. Zo staan er klassieke pumps die een bezoekster ‘zo nog zou dragen’, erotische schoenen, architecturale schoenen (van architect Zaha Hadid bijvoorbeeld), klomp-hakken ontworpen door Viktor en Rolf en de schoenen die Carrie droeg in de Sex and the City film.

Hoe dan ook een bijzondere middag in het schoenen-Walhalla in de Kunsthal. Verbaas je over de schoenen en over de bezoekers. S.H.O.E.S. is nog te zien tot en met 11 mei 2014 in de Kunsthal in Rotterdam. Ga samen met vriendinnen, je vriend (want dan kan je hem laten zien welke schoenen je graag zou willen voor je verjaardag) of alleen, bijzonder is het zeker.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Journalist, danseres en modeliefhebber. Mijn nieuwsgierigheid is onbeperkt en ik ben altijd op zoek naar iets nieuws. Muziek staat altijd op, zonder word ik namelijk hartstikke onrustig. Mijn kledingkast puilt uit en mijn handen oefenen altijd in het klein choreografieën. Mijn quilty pleasure is disco muziek en daarnaast heb ik nog heel veel rare gewoontes. Schrijven is hoe ik mijn leven door kom, zowel hier als op mijn eigen blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *