Eindelijk op droomreis: Welke voorbereidingen moet je treffen?

Published On 7 October, 2017 | By Yvonne Butselaar |

Na lang sparen is eindelijk jouw droomreis naar dat verre land geboekt. Ruim een maand van tevoren beginnen de voorbereidingen al. Welke documenten moet je klaarleggen? Neem je een doorlopende reisverzekering of een kortlopende reisverzekering? Welke spullen moet je inpakken? Zelf ging ik in 2012 drie maanden naar Nieuw Zeeland om te backpacken. In deze blogpost ga ik uitleggen wat ik voordat ik op reis ging controleerde, en wat ik uiteindelijk inpakte in mijn backpack.

Papierwerk

Een belangrijk onderdeel van een lange, verre reis is dat al je papierwerk op orde is.

Ik heb mijn reis geboekt via een reisbureau, die veel voor backpackers faciliteerde. Het papierwerk werd opgedeeld in de volgende stappen:

Paspoort

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je een geldig paspoort hebt waarmee je intercontinentaal kan reizen. Een paspoort kan je aanvragen via jouw gemeente, en kost ongeveer €60,-. Je hebt een paspoort nodig voor het aanvragen van een visum, dus zorg ervoor dat je dit document op tijd hebt.

Visum

Ga na of je voor jouw bestemmingsland een visum moet aanvragen. Een visum heb je vaak nodig bij reizen die langer dan 3 maanden duren. Bij de aanvraag moet je een grote hoeveelheid gegevens, inclusief je reisplannen opsturen. De goedkeuring van het visum kan een aantal weken duren, dus zorg ervoor dat je dit ruim van tevoren voor het vertrek geregeld hebt. Je visum wordt ook gecontroleerd als je het land binnenkomt.

Reisverzekering

Ten derde is het regelen van een reisverzekering belangrijk. In je backpack zit tijdens je reis je hele bestaan. Als je deze kwijtraakt, dan is het fijn als hier kosten voor worden gedekt. Ook kan je je verzekeren voor als je je reis opeens moet annuleren, en als je ziek wordt tijdens je reis.

Kijk bijvoorbeeld op de website van Centraal Beheer. Zij bieden een doorlopende reisverzekering en een kortlopende reisverzekering aan. Bij een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd. Dit is vooral handig als je vaak op vakantie gaat of langer dan 2 a 3 weken per jaar. Voor een eenmalige reis is een kortlopende reisverzekering handig.

 

Backpack

Zoals ik eerder al noemde zit je hele bestaan in je backpack tijdens je reis. Dit zijn de basisbenodigdheden die je mee moet nemen op een langdurende reis:

Kleding

Qua kleding neem je voor backpacken niet veel mee, omdat je ruimte probeert te besparen. Vaak kan je je kleding wassen op de plekken waar je verblijft. Probeer je kleding aan te passen op het seizoen van het land waar je heengaat, en vergeet niet om extra ondergoed in te pakken.

Toiletspullen

Denk hierbij aan een tandenborstel, tandpasta, en persoonlijke verzorging. Ook hierbij wil je vooral het hoognodige meenemen, dus je kan ervoor kiezen om make-up en haargel thuis te laten.
Neem daarnaast een grote en een kleine handdoek mee. Deze komen altijd van pas.

Medicatie

Medicatie is erg belangrijk om mee te nemen, en vaak kun je bij je apotheek een grotere hoeveelheid bestellen zodat je genoeg medicijnen hebt tijdens je reis.

Technologie

Normaal zat ik aan mijn laptop vastgeplakt, maar voor mijn reis heb ik een kleine tablet aangeschaft. Deze gebruikte ik om te videobellen, om te lezen tijdens lange busreizen, en om hostels te boeken. Daarnaast had ik ook mijn telefoon mee.

Om dit alles samen te vatten, je pakt zo efficiënt mogelijk in. Laat spullen die je niet nodig hebt thuis. Vergeet niet dat je altijd spullen bij kan kopen als je iets bent vergeten.

 

Overige Checks

Tot slot is het handig om de manier waarop je reist goed uitgedacht te hebben. Als je met het vliegtuig gaat, zorg er dan voor dat je vliegtickets zijn uitgeprint en dat je online incheckt de dag van tevoren.

Verzamel al je belangrijke documenten in een map bij elkaar. Zo weet je zeker dat je al je tickets, je visum en andere documenten bij elkaar hebt liggen.

Qua geldzaken is het handig om een creditcard te regelen. Daarmee kan je in ieder geval wereldwijd betalen. Je kan voor langere reizen een account laten aanmaken bij een lokale bank.

Als je reist naar Nieuw Zeeland zijn inentingen niet nodig, maar voor andere landen kan dit wel het geval zijn. Op deze website van de GGD kan je het land waar je heen reist opzoeken, en meteen zien of er inentingen nodig zijn.

Dit is alles wat ik heb voorbereid toen ik naar Nieuw Zeeland ging. De drie maanden vlogen voorbij, en zijn grotendeels vlekkeloos verlopen. Door dit voorwerk te doen kan je zorgeloos op vakantie, heb je al je documenten bij elkaar als je hebt nodig hebt, en weet je precies wat je moet doen als je nog een keer op reis gaat. Als je binnenkort op reis gaat, succes met de voorbereidingen en geniet ervan!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *