GDFB

Published On 3 May, 2014 | By Pim |

Tussen alle tentamenstress door bezocht ik vorige week het steeds populairde wordende Graphic Design Festival Breda; op uitnodiging mocht ik mee met een sponsor-rondleiding. Het festival duurde elf dagen en was dit jaar vooral bedoeld om een breed publiek te confronteren met de kracht van beeld in de huidige maatschappij.

Het GDFB zit vol storytelling met workshops, lezingen, performance, exposities en urban interventions en speelde zich af op verschillende openbare ruimtes in de stad. Zo ging mijn rondleiding onder andere langs het park, de Molsparking en het Kasteelplein. Op een aantal plekken in de stad liep je letterlijk tegen de kunstwerken op. Exciting!

De Molsparking bevindt zich aan de achterkant van het winkelgebied Ginnekenstraat; voor veel Bredanaars een onaantrekkelijke plek waar het winkelend publiek enkel komt om even snel de auto weg te zetten. Juist op deze plek kwamen tijdens het festival verschillende ontwerpers samen om muurschilderingen te maken, gebaseerd op de geschiedenis en context van de plek. Overdag was er ruimte voor ontmoeting met de ontwerpers, helaas waren we daarvoor vandaag wat aan de late kant.

 

foto 5

 

Al sinds de eerste editie in 2008 daagt het GDFB talent uit om mee te doen aan het poster project. In deze editie werd de ontwerpers gevraagd een poster te maken die de veranderingen in de wereld op grote op kleine schaal laten zien. De jury besloot 50 inzendingen (studenten, amateurs en gevestigde ontwerpers) neer te zetten op het Kasteelplein. Posters konden op aanvraag in een beperkte oplage worden  geprint en waren te koop voor 10 euro. Onderste hangt nu dan ook pontificaal boven mijn bed 🙂

 

foto 1

foto 2

 

Aan de andere kant van het Kasteelplein lieten vier grote billboards het project Research zien, waarin toonaangevende ontwerpers op het gebied van datavisualisatie en visuele journalistiek samenwerkten aan het verbeelden van actuele herkenbare onderwerpen. De billboards vallen duidelijk uit de toon bij dit oude stuk van de stad, maar zijn juist daarom duidelijk aanwezig, De billboards zijn het resultaat van de vraag aan ontwerpers: Kan je een gedegen krantenartikel van 3000 woorden samenvatten in één beeld?

 

Image

 

Wil je nou net iets meer zien, meemaken en meepraten als ik deed die namiddag? Breng dan volgend jaar een bezoek aan het GDFB en laat je inspireren. Tot die tijd volg je alle ontwikkelingen via de website van het festival, Twitter of Facebook. Houdoe!

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Ik waardeer en bewonder de mens, fijne muziek, prettige feestjes en een goed verhaal. En vanaf deze plek bedien ik jullie met fijne woordspinsels over bijzonder sappige, grappige, hippe, inspirerende, actuele, maar hoofdzakelijk zeer toffe dingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *