Gezonder leven? Help een ander!

Published On 9 September, 2013 | By Sam |

Het bezoeken van een ziekenhuis, eten rondbrengen in een bejaardentehuis, ramen lappen van je buurvrouw… Niet iedereen zit hier op te wachten. Maar wat nou als onderzoek laat zien dat het doen van vrijwilligerswerk zorgt voor een betere gezondheid?

Onderzoek, gedaan door Suzanne Richards en collega’s van de University of Exeter Medical School in Groot-Brittannië, geeft een nieuw overzicht in de gezondheidseffecten van vrijwilligerswerk. Uit de onderzoeksanalyse, die is gepubliceerd in BMC Public Health, blijkt dat mensen die met regelmaat vrijwilligerswerk doen, 22% minder kans hebben op vroegtijdige sterfte! Hoeveel? Ja! Dat is meer dan 1/5 kans. Daarnaast hebben vrijwilligers minder last van gezondheidsklachten en depressies en geven aan gelukkiger te zijn met hun leven. Het mooie van dit resultaat is dat je dus niet alleen de ander helpt, maar ook jezelf!

Jammer genoeg win je met het uitvoeren van een paar vrijwillige acties nog geen extra gezondheid! De voornaamste reden voor de gezondheidsvoordelen is namelijk het sociale contact tijdens het vrijwilligerswerk. Deze sociale contacten voorkomen eenzaamheid. En laten ernstige gezondheidsklachten en vroegtijdig overlijden nou net de bijwerkingen van eenzaamheid zijn… Maar zoals het woord ‘teveel’ al zegt, is teveel vrijwilligers niet goed voor je gezondheid. Als vrijwilligerswerk teveel tol eist, heeft het een negatief effect en word je zowel emotioneel als fysiek minder gezond.

Ben je overtuigd en wil je je gezondheid verbeteren door het doen vrijwilligerswerk? Zoek dan naar de juiste verhouding! De ervaring leert dat maximaal 10 uur per week genoeg is om de gezondheid voordelen te ervaren.

Dus pak die spons, help oma en jezelf!

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Ik ben Sam! Een enthousiaste student bedrijfscommunicatie die graag schrijft over Toffe Dingen. Ik hou van appels, de Efteling en vroeg opstaan. Voor Toffe Dingen schrijf ik over van alles. Als het maar Tof is. Ik word blij van chocola, groene thee en leuke mensen om me heen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *