IFFR: het leukste festival in het donker

Published On 21 January, 2014 | By Pim |

Filmliefhebber? Dan is Rotterdam de komende twee weken jouw thuisbasis, want komende woensdag gaat hier het International Film Festival Rotterdam (IFFR) voor de 43e keer van start; het grootste filmfestival dat Nederland kent. Het evenement trekt jaarlijks ruim 300.000 bezoekers en is Rotterdams trots. Het thema is dit jaar The State of Europe, voorafgaand aan de Europese verkiezingen van 2015.

Van 22 januari tot en met 2 februari gaan er in de havenstad films in première die in de rest van Nederland pas later te zien zijn. Het materiaal wordt vertoond op 26 verschillende locaties in de stad (o.a. de Doelen, oude en nieuwe Luxor en Pathe bioscopen) en er is doorgaans veel aandacht voor korte, artistieke films vanuit de hele wereld, gemaakt door veelal onbekende regisseurs.

Ontmoetingsplek

Het IFFR staat niet alleen bekend om het grote, gevarieerde filmaanbod, maar geldt ook als ontmoetingsplek voor acteurs, regisseurs en bezoekers. Aan de bar kan meestal wel een praatje gemaakt worden met een van de acteurs of regisseurs. De feestjes ’s avonds op het Schouwburgplein zijn dan ook erg geliefd en trekken veel cultuurliefhebbers tot aan ver buiten de Maasstad.

Naast de losse programmering zijn er ook dagprogramma’s. Zo is er CJP serveert, een dagspecial met drie niet te missen films en aansluitend een Q&A met één van de makers. Let op: dit is inclusief bier en bitterballen. Of je gaat naar de Proef het Festival-dag, waar twee films worden vertoond met daartussen een overheerlijke lunch in De Doelen.

Openingsfilm

De trailer van de openingsfilm kan ik je niet onthouden: een ontroerend verhaal over een gevoelige, complexe man die liefde vindt in de onvoorspelbare digitale wereld. Kijken dus.

Het IFFR eindigt na twaalf dagen met het slotfeest in de grote zaal van de Doelen, waar de slotfilm (ahá) wordt vertoond en de UPC Publieksprijs wordt uitgereikt aan de beste festivalfilm. Daarna kunnen de ruggen worden gerecht in een avond vol live acts en dj’s.

Zin om een keer wat anders te kijken dan het zoveelste deel van The Fast and the Furious?

Check dan de programmering en laat je verrassen!

5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Ik waardeer en bewonder de mens, fijne muziek, prettige feestjes en een goed verhaal. En vanaf deze plek bedien ik jullie met fijne woordspinsels over bijzonder sappige, grappige, hippe, inspirerende, actuele, maar hoofdzakelijk zeer toffe dingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.