Kromkommertijd

Published On 14 January, 2014 | By Pim |

Mooi krom is niet lelijk. Krom is zelfs het nieuwe recht. Aldus de initiatiefnemers van Kromkommer: wereldverbeteraars Chantal, Jente en Lisanne. Ze ‘redden’ de gekke groenten en fruit van de verspilling. En dat is terecht, want zo’n 5 tot 10% verdwijnt dagelijks vanwege hun ‘looks’ in de afvalberg of het veevoer. Niet iedere komkommer is recht en niet iedere tomaat is perfect. Maar wel eetbaar, want met de smaak is niks mis. De vorm proef je immers niet.

Wereldwijd lijden 1 miljard mensen chronisch honger; daar waar het voedsel in Nederland soms zomaar wordt gedumpt. Het heeft geen mooie vorm. Maar de kwaliteit van groente en fruit hangt toch niet af van de vorm? Een groente is juist bijzonder om zijn eigen unieke postuur. In tijden waarin jongeren meer dan ooit gaan voor zelfbewustzijn, authenticiteit en eigenzinnigheid worden groenten massaal in dezelfde vorm geproduceerd. Misschien een slechte vergelijking, maar waarom zou alles hetzelfde moeten zijn. Wie zegt dat een rechte komkommer ook lekkerder is? Afijn, punt gemaakt.

De drie ambitieuze en energieke dames begonnen hun avontuur op een regenachtige dinsdagmiddag op de markt. Voor een schoolopdracht moesten ze uitzoeken hoe het ervoor stond met de wereld. Klimaatverandering, uitputting van de aarde, armoede, honger. Om hier zelf iets aan te doen gingen ze op pad om te zoeken naar eten dat weggegooid zou worden. Van het een kwam het ander, een probleem werd een kans en Kromkommer was snel een feit. Ze schreven zich in voor Duurzame dinsdag, wonnen hierna de Syntens Innovatieprijs en fuseerde afgelopen november met Too Good Too Waste, een ander jong ondernemerschap dat strijdt voor het grote voedselvraagstuk.

Soepeltjes

Om Kromkommer kracht bij te zetten is een crowdfunding-actie opgericht voor een soepenlijn. In de soep worden afgekeurde en overgeproduceerde groenten opgenomen die anders verspild zouden worden. Smakelijk, hip en echt: de soep van Kromkommer. Met het opgehaalde geld wordt de soep ontwikkeld, groente ingekocht en de productie draaiende gehouden. In samenwerking met stichting DOEN is al veel geld opgehaald, maar de laatste € 25.000 zal via Crowdfunding binnengehaald moeten worden.

Nog niet duidelijk? Check even onderstaand beeldmateriaal en laat je inspireren.

Denk jij nu, doe mij maar zo’n kromme komkommer of een iets te dikke tomaat? Geef dan jouw steun en lever hier je bijdrage. Smakelijk eten!

5.00 avg. rating (99% score) - 11 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Ik waardeer en bewonder de mens, fijne muziek, prettige feestjes en een goed verhaal. En vanaf deze plek bedien ik jullie met fijne woordspinsels over bijzonder sappige, grappige, hippe, inspirerende, actuele, maar hoofdzakelijk zeer toffe dingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *