Focal Sphear review: betaalbare hi-res in-ears

Published On 31 October, 2016 | By Thomas Nekkers |

Het Franse audiomerk Focal heeft een redelijk gevestigde naam opgebouwd in het hi-res audiofront. De Fransen hebben met hun Spirit hoofdtelefoons een stap gemaakt naar de mobiele audio en maken hun assortiment nu rond met de nieuwe in-ears: de Focal Sphears.

Met de release van hun eerste in-earplugs laat Focal zien dat ze zich buiten de grote luidsprekers en dus de Spirit-hoofdtelefoonlijn, ook willen richten op de mobiele markt. Aangezien er steeds meer smartphones met hi-res ondersteuning en zelfs nieuwerwetse hi-res portable audiospelers op de markt komen, is er voor het Franse audiomerk een slag te slaan op dit gebied. En geheel in lijn met hun Spirit-hoofdtelefoons, zijn ook de Sphear in-ears niet te erg aan de prijs. Met een adviesprijs van slechts €129 en een aantal (web)shops die er al onder duiken, is dit zelfs voor de gemiddelde student nog een realistische investering. Maar is het de investering waard? Wij proberen daar hier een overzichtelijk antwoord op te geven:

De Focal Sphear in-ear headphones

Vormgeving

Het eerste aspect waar we naar zullen kijken, is het aspect waar je naar kijkt: de vormgeving. Focal staat bekend om opvallende ontwerpen en moderne vormen en beide kenmerken komen ook weer terug in de Sphear. De zilveren knop met het kenmerkende Focal logo (nee, het is geen HvA-oortje) zijn gemaakt van solide, hoge kwaliteit RVS waardoor alle componenten van het oortje stevig bij elkaar gehouden worden. De kabel zelf is iets dikker dan gemiddeld, wat de levensduur (wat een probleem was bij de eerste Spirit hoofdtelefoon) verlengt en er voor zorgt dat de kabel zichzelf minder snel in de war brengt.

De belangrijkste toevoeging is dat naast de standaard silicone oorplugs, er ook heuze memory-foam oordplugs bijgeleverd worden. Ook daaraan is weer te zien dat dit een serieus audioproduct betreft en niet een overpriced troep-dingetje.

focal sphear in ear headphones oortjes

De multimedia-functionaliteit

In het hart is dit nog steeds een typische smartphone-koptelefoon. Daarom is er bij het samenkomen van de twee kabels een centrum aangebracht die beschikt over een bediening voor bellen en muziek. Eén keer tikken op de rechterkant (voor de kijkers links) en je neemt een gesprek aan of je hangt hem op. Voor de andere kant zijn er drie commando’s beschikbaar: Play/pauze (1x tikken), volgend nummer (2x tikken) en opnieuw beginnen/vorig nummer (3x tikken).

Focal sphear afstandsbediening centrum

Uiteraard is de Focal Sphear dan ook uitgerust met een microfoon en ook deze is van hoge kwaliteit. Deze zit in de kabel verwerkt, aan de linkerkant. Hoe bestand hij is tegen wind etc. is niet bekend, maar met de kwaliteit van Focal en een 5-sterren rating uit 24 reviews op de eigen website kan men er van uit gaan dat over alle kleine details is nagedacht.

Focal sphear afstandsbediening

Het geluid

Het belangrijkste hebben we tot het laatst bewaard: hoe klinken die oortjes nou? Voor degenen die Focal gewend zijn; zoals het hoort. Mocht je nog niet bekend zijn met het geluid van Focal, zullen we proberen het te verwoorden.

Focal-geluid focust zich niet op een zware bass. Het merk hanteert meer het “Goed laag hoor je pas als je het mist”-principe. Nee, bij Focal speakers draait het hoofdzakelijk om rollend midden en scherp hoog. Minder aantrekkelijk voor fans van techno en deep house, maar dat is ook niet de doelgroep. Een live-album als Acoustic Live van Nils Lofgren zal absoluut waanzinnig klinken over Focal speaker en daar moet dan ook een Focal Sphear vooral voor gebruikt worden.

Verder kun je weinig vertellen over geluid, dat moet je zelf ervaren. Gelukkig is dat geen probleem, ze zijn bijvoorbeeld bij Bol.com beschikbaar voor €129. Een schijntje, als het gaat om zulk hoog niveau HiFi audio.

Wat vind jij van de Focal Sphear in-ears? Ga jij ze kopen? Of blijf jij bij je Samsung/Apple oortjes? Laat het ons weten in de reacties of check onze Facebook!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Nieuwe technologie en sporten. Daar draait het leven toch om? Het enige wat nog mooier is dan technologie en sporten is technologie voor bij het sporten. Daar hoor je mij dan ook de hele dag over babbelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *