MAD Glass: een concurrent voor Google Glass?
MAD Glass: de eerste concurrent voor Google Glass
Het was een kwestie van tijd voordat we hierover konden gaan berichten. Het nieuwste early adopter-project van Google, genaamd Google Glass, heeft de laatste maanden (onder andere grotendeels door Alexander Klöppings bijdrage bij DWDD) veel bekendheid bij de techies vergaard. Glass is een project van Google waarbij zij een bril “smart” willen gaan maken door middel van een ontvanger die je aan je bril klikt met een klein schermpje voor je (rechter)glas. De Glass is nog niet beschikbaar voor de consument. Nadat het korte tijd beschikbaar was voor developers en Klöpping-achtigen is de Glass nu tijdelijk compleet uit de handel gehaald. Zelfs de officiële site is offline gehaald.
Een prachtig moment voor de eerste dosis concurrentie om naar voren te stappen. Dat is dan ook wat het Chinese bedrijf Dragon Creative wil gaan doen met haar MAD Glass. Deze vrij goede kopie van de Google Glass beweert nog veel meer te kunnen dan de Google Glass kan. Hierbij moet vernoemd worden dat Google zelf ook nog geen concreet plan voor hun apparaat dus om te zeggen dat MAD Glass meer kan is vrij eenvoudig, maar dat wil niet zeggen dat de functies en het potentieel van de MAD Glass op zich niet ontzettend tot de verbeelding spreken.
MAD Glass in de praktijk
Laten we beginnen met het gebruik van de MAD Glass. De producent beweert dat er bij de Glass een kit wordt geleverd waarmee hij op de meeste brillen gewoon gemonteerd kan worden. Dit zou betekenen dat met een los apparaat van ongeveer €529,-* iedereen met of zonder een eigen bril aan de smartglass kan. De volgende vraag is of je dat wil. Om die beslissing te maken zullen we eerst iets moeten uitweiden over wat je gedurende de dag kan doen met een smartglass.
*de MAD Glass zit nu nog in Kickstarter-fase, het goedkoopste tarief is €529. Echter, wanneer dit pakket op is of de campagne over 4 dagen ophoudt, zal dit bedrag hoger worden.
Toegevoegde waarde
Social
De voornaamste functie van ieder smart-apparaat is het altijd verbonden blijven met je vrienden, kennissen en de wereld. Zo ook bij de MAD Glass. Met de Glass kunnen smsjes en belletjes ontvangen en verstuurd worden, kunnnen genomen foto’s en video’s direct naar contacten doorgestuurd worden vanaf de bril en kan media bestuurd worden (lees: muziek op pauze en harder/zachter). De ideologie hierachter is dat mensen hun persoonlijke leven met hun digitale leven kunnen combineren zonder constant naar beneden te hoeven kijken om de smartphone te kunnen aflezen.
GPS Navigatie
Een tweede genoemde functie is navigatie via GPS en dit is meteen de eerste functie die er écht heel praktisch uitziet. Stel je voor: of je nou in de auto zit of fietst, of je nou loopt of in de trein zit, je ziet altijd en overal wanneer je een afslag/overstap moet nemen. Je hoeft niet te letten op wat de TomTom-dame je vertelt, je hoef niet meer naar het slecht verlichte scherm van je smartphone te kijken op de fiets je hoeft nu écht nooit meer een kaart mee te nemen. Alles wat je ooit nodig zal hebben met het vinden van je route zit permanent geïntegreerd in je zicht door je bril.
Vertalen
In het demonstratiefilmpje wordt een voorbeeld aangehaald van een jongeman die een Thaise menukaart moet lezen voordat hij kan bestellen. En nu geef ik meteen toe dat Thais een vrij lastige taal is om te lezen, maar er zijn nog veel meer situaties te bedenken waarin het handig is dat je bril dingen voor je vertaald wanneer je er naar kijkt. Deze functie zat al in de app WordLens welke daarmee ruim 41 miljoen downloads wist te verzamelen in alleen al de Google Play Store. Deze app is overigens begin 2014 overgenomen door Google, waarna Google de technologie is gaan gebruiken in haar Google Vertalen-app. Het is dus vrij aannemelijk dat deze functie ook in de Google Glass terug zal gaan komen.
Entertainment en games
Of hier heel veel potentieel in zit is de grote vraag. Het kan zeker praktisch zijn om video’s en films af te kunnen spelen op je smartglass, zowel voor entertainment als professionele of educatieve doeleinden. Maar afgaande op de game die in het demo-filmpje wordt getoond, waarbij in augmented reality de mensen in de zaal worden aangevallen door zombies, denk ik niet dat veel mensen dit op straat gaan spelen. Ik zie eigenlijk veel meer potentie in combinatie met het toekomstige Pokémon Go AR spel.
Conclusie
De brandende vraag is natuurlijk: is dit Chinese product een serieuze concurrent voor de grote jongens bij Google? Het antwoord daarop luidt een volmondig ja, de MAD Glass is een goede concurrent voor Google Glass. Een deel daarvan baseren wij op het feit dat over de Google Glass nog niet zo veel bekend is, maar ook als wij puur uitgaan van de kracht van de MAD Glass. Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden te bedenken waarin een smartphone in je bril een hele handige toevoeging zou zijn. Het is nu nog heel nieuw en dus helaas heel duur. Maar gezien het potentieel is dit wel iets waar we in de toekomst gewend aan moeten gaan raken. De enige vraag die nog overblijft is: overleeft zo’n Glass een Oud-Hollandsche plensbui?
Zal MAD Glass klanten van Google wegpikken? Of vertrouwen jullie Dragon Creative niet en wachten jullie liever op de Google Glass? Laat in de reacties weten wat jij er van vindt!