My name is One 77. Aston Martin One 77
Mocht James Bond ooit bedenken om boeven te gaan vangen op een racefiets dan wordt dit zijn weapon of choice. De Aston Martin One 77 is niet alleen ontzettend mooi om te zien maar zit ook nog eens vol met alle technische snufjes die je kunt bedenken. Aston Martin One 77? Juist, ze hebben in Norfolk ook een supercar gemaakt met diezelfde naam en deze fiets moet daar de evenknie van worden.
Een lastige opgave dus maar de Engelsen van Aston Martin hebben alles uit de kast gehaald om van de One 77 een superbike te maken. Het frame is helemaal van carbon gemaakt en vorm en functie vechten om de overhand. Het frame ziet er werkelijk prachtig uit maar is ook zeer functioneel met zijn dubbele buizen. Wielen kunnen zo dichter op het frame worden geplaatst en lucht kan via alle kanten weg en botst nergens, snelheid verzekerd dus! Mag ook wel want er zijn maar liefst zeven mensen twee hele weken bezig om één fiets te bouwen!
De fiets is verder uitgerust met hydraulische schijfremmen om de opgebouwde snelheid efficiënt af te remmen. Er is echter geen olieleiding te vinden op de fiets, deze zijn allemaal netjes weggewerkt in het frame waardoor dit racemonster wel een heel strak uiterlijk krijgt. Dit geldt ook voor de zeer geavanceerde fietscomputer die is ingebouwd in het speciale stuur. Natuurlijk kan de huidige snelheid, de gemiddelde snelheid, de afstand en de maximale snelheid worden afgelezen maar er zitten nog 96 andere functies in dit meesterwerkje. Zo kun je aflezen hoeveel kracht je zet op de pedalen, hoe hoog je hartslag is en hoe warm je bent. En onnodig te zeggen dat het ook een compleet GPS apparaat is dat je via Bluetooth kunt laten communiceren met smartphones en computers.
Als je na uren kwijlen van begeerte dan eindelijk op pad gaat met de Aston Martin schakel je elektronisch door je versnellingen, dit is altijd raak en zonder geratel en gepiep. Leuk extraatje zijn de remlichten in de zadelpen, zodat iedereen die achter je rijdt weet dat je gaat stoppen en niet vol in je achterkant knalt. Op een normale racefiets zie je rem bewegen als er geremd gaat worden maar dat gaat bij schijfremmen niet op.
Met zijn 9.5 kilogram is dit geen klimgeit, wel zal je hier heerlijk mee op het vlakke kunnen toeren. Wedstrijden rijden zal ook niet gaan, er zitten teveel snufjes op waardoor deze fiets nooit goedgekeurd zal worden door de wedstrijdorganisatie. Je zou ook wel gek zijn, deze prachtfiets kost maar liefst een ruime €32.000,- en er worden er maar 77 van gemaakt.