Na 126 jaar weer een man die de Troonrede voorleest

Published On 17 September, 2013 | By Sam |

Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg. Jawel, het is vandaag weer de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag. Maar niet zomaar een prinsjesdag! De eerste prinsjesdag met Willem-Alexander aan het hoofd. Maar het belangrijkste is natuurlijk: wat dragen alle vrouwen op hun hoofd?

Vandaag komen alle belangrijke mensen in Den Haag bijeen om naar de Troonrede te luisteren. Maar dit jaar gebeurt er iets opvallends! Na 126 jaar geluisterd te hebben naar een vrouwenstem, is nu de beurt weer aan een krachtige mannenstem. Een mannenstem die hopelijk een toespraak houdt die niet, zoals voorgaande jaren, slaapverwekkend en overspoeld met vakjargon is. Nee, laten we hopen dat de nieuwe koning inziet dat de Troonrede een inspirerend en duidelijk verhaal moet zijn dat heel Nederland begrijpt.

Om Willem-Alexander alvast een handje op weg te helpen heb ik zelf nagedacht over een paar eenvoudige manieren om de Troonrede interessanter te maken:
– Eenvoudig taalgebruik, weg met al dat vakjargon. Dus spreek niet over ‘investeren in de infrastructuur’, maar vertel dat het aantal wegen, haven, spoorbanen etc uitgebreid wordt op een manier dat we daar nog jaren voordeel van merken.
– Gebruik beeldende voorbeelden. Wij Nederlanders zien graag het plaatje voor ons. Hoe zit het dan met die crisis, hoe slecht gaat het met Nederland?
– Gebruik maken van herhaling. In de Troonreden worden veel nieuwe plannen uitgelegd en deze willen wij begrijpen. Herhaling kan hierbij goed helpen. Waar is het kabinet ook alweer precies mee bezig? 

Ik hoop dat Willem-Alexander de Troonrede nu in een nieuw jasje heeft verpakt. De Troonreden is tenslotte voor alle Nederlanders. Maar met de nieuwe jasjes zal het overigens wel goed komen, om over de hoedjes nog maar te zwijgen… 

Willem-Alexander alvast aan het woord

4.75 avg. rating (95% score) - 4 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Ik ben Sam! Een enthousiaste student bedrijfscommunicatie die graag schrijft over Toffe Dingen. Ik hou van appels, de Efteling en vroeg opstaan. Voor Toffe Dingen schrijf ik over van alles. Als het maar Tof is. Ik word blij van chocola, groene thee en leuke mensen om me heen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *