Hoe ik na 16 dagen weer op Social Media ging | 40 dagen zonder Social Media challenge

Published On 17 January, 2014 | By Pascal |

Je leest het goed. Met nog meer dan 24 dagen te gaan, is het mij niet gelukt om de challenge te voltooien. Waarom niet? Omdat ik het niet meer kan. Ik mis afspraken, berichten en wijzigingen op school. Ik mis de gesprekken, foto’s en filmpjes. Ik mis de toegevoegde waarde doordat ik meer dan 500 sms’jes verstuurd heb en constant aan het mailen en bellen ben. Ik mis Social Media!

Wat kan ik mijzelf echt gigantisch voor de kop slaan zeg! Het begon zó lekker met veel vrijheid en rust, met lange avonden en goede gesprekken. Natuurlijk voelde ik me soms wel eenzaam en miste ik het appen, maar dat ik nou alweer online zou zijn…shit hé. Ik ga geen smoesjes verzinnen waarom ik per se weer op Whatsapp moest gaan. Ik ga je niet vermoeien met een pleidooi over hoge telefoonkosten of verbruikt beltegoed. Het feit blijft dat ik vandaag weer op Whatsapp gegaan ben. Ongetwijfeld zal Facebook nu ook wel snel volgen. Heb ik dan echt niets geleerd? Jawel, dat het bijna onmogelijk is om anno 2014 nog zonder Social Media te leven.

De grootste valkuil…

is dat ik veel te hard, veel te vaak en veel te random heb aangekondigd dat ik het wel even 40 dagen zonder ging doen. Wat dacht ik nou werkelijk? Dat het me alleen maar leuke dingen zou opleveren? Dat smsen anders is dan Social Media? Dat ik eindelijk de rust zou vinden die ik al een aantal jaar niet meer gevoeld heb? Het is best een harde confrontatie dat dat dus gewoon niet gebeurd is. In plaats van Facebooken ging ik obsessief mailen, in plaats van Whatsappen ging ik honderden smsjes sturen. Misschien is het niet eens het niet offline kunnen gaan, maar meer het gebrek aan de wil hiervoor. Waarom zou ik moeilijk gaan doen en mezelf afsluiten van een wereld die zo vastgeworteld zit in ons systeem?

De grote wijze les…

is dat ik mezelf niet zo moet vermoeien met verwijten maken over mijn online gedrag. Het hoort er nu eenmaal gewoon bij. Als ik dan zo nodig een dag rust wil, leg ik mijn telefoon wel gewoon weg. Dat kunnen we allemaal toch doen? Zet hem op vliegtuigstand, leg hem in een kluis of vraag je moeder hem naast de strijkbout te bewaren waar ze hard op aan het zwoegen is zodat je het niet eens durft om er in de buurt van te komen. Balans. Balans. Balans. Daar draait het vooral om. Ik zal een soort evenwicht moeten gaan vinden tussen online en offline leven. Deze (offline) stap bleek te groot te zijn voor een mediaholic als ik.

Zou jij het wel kunnen, 40 dagen zonder Social Media leven?

5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

'Never a dull moment. De wereld gaat te snel om stil te blijven staan. Ik ben een allesdoener, ambitieus en een echte strever. Ik drink de thee slap, de drank sterk. Ik verdien mijn centen in een kasteel en ben een slechte spaarder. Mijn gelukmakers? Zwart-wit foto's en singer-songwriters.'

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *