NASA zet complete planeet Ceres op de foto

Published On 24 October, 2016 | By Thomas Nekkers |

Het is op zich al gaaf genoeg dat wij tegenwoordig op afstand foto’s kunnen maken van planeten en die via internet door het heelal naar een NASA-hoofdkantoor kunnen sturen. Maar de NASA gooit hier nu nog eens schepje bovenop. Ze hebben de hele dwergplaneet Ceres op één foto weten te zetten!

Dwergplaneet Ceres draait in een baan om onze zon, ergens tussen Mars en Jupiter. De diameter van de planeet is slechts 945km, ongeveer de afstand van Amsterdam naar Genève. Toch is het knap dat de NASA uit een onbekend aantal foto’s, deze grote “superfoto” heeft weten te creëren. De foto is overigens natuurlijk in 2D, waardoor er iets veranderd is aan de opstelling van de talloze foto’s die gebruikt zijn. Het geheel ziet er uit als een gepelde sinaasappelschil, maar wel eentje die 429.000.000km van de aarde af staat. Check hier de foto (in verkleind formaat):

Dwergplaneet ceres foto nasa

De volledige foto is maar liefst 558MB groot en kan je hier downloaden. Let er wel op dat je dit niet op een databundel doet en dat je er even de tijd voor neemt!

Death Star

Op de foto zijn twee heldere plekken te zien op de planeet. Deze waren al eerder gespot, maar er was tot nu toe niet bekend wat deze heldere plekken precies waren. Op internet werd een tijdje gegrapt dat Ceres misschien stiekem de Death Star was, een ruimteschip bekend van de Star Wars-saga. Het blijkt, nu dat er een hoge kwaliteit foto beschikbaar is, dat de heldere punten in werkelijkheid kraters zijn:

Ceres krater death star gaten

Waarom de kraters zo helder zijn, is nog onbekend. Er is al wel bekend dat Ceres bestaat uit een metalen kern, met ijs op het oppervlakte, dus wellicht zien we een (combinatie van) de twee in de kraters terug.

Missie uit 2007 werpt vruchten af

De foto’s zijn genomen door ruimtesonde Dawn, die in 2007 door de Amerikanen op de dwergplaneet afgestuurd is. Deze sonde begeeft zich op dit moment op een baan rond de dwergplaneet en zal nadat deze missie afgelopen is, hoogstwaarschijnlijk zijn baan rond de dwergplaneet vervolgen, wachtend op verdere instructies.

Wat vind jij van deze doorbraak? Ben je verbaasd dat dit technologisch mogelijk is of vind je dit alweer vanzelfsprekend in 2016? Laat je reactie achter in de comments of check onze Facebookpagina!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Nieuwe technologie en sporten. Daar draait het leven toch om? Het enige wat nog mooier is dan technologie en sporten is technologie voor bij het sporten. Daar hoor je mij dan ook de hele dag over babbelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *