Nepnieuws: Is het nieuws nog wel te vertrouwen?

Published On 7 October, 2017 | By Yannic Doeve |

Onlangs maakte Facebook bekend dat ze het ‘nepnieuws’ willen gaan aanpakken in Duitsland. Ook in Frankrijk gaat Facebook aan de slag om het aantal nepnieuws-berichten te verminderen. In Frankrijk gaan verschillende grote media (denk aan bekende televisiezenders en nationale kranten) samenwerken met Facebook. Gebruikers kunnen aangeven of de berichten juist zijn. De gemarkeerde berichten worden aan de media-stations voorgelegd. Die controleren vervolgens of het nieuwsbericht waarheidsgetrouw is.

Wat is nepnieuws?

Nepnieuws zijn dubieuze nieuwsberichten die door social media verspreidt worden, zoals bijvoorbeeld Facebook.  Doel van deze artikelen is enkel en alleen om geld te verdienen. Naarmate de hoeveelheid ‘clicks’ het nieuwsbericht genereert, stijgen ook de verdiensten van de auteurs van het artikel. De artikelen hebben dan ook vaak een sensatiezoekende kop. Dit soort titels worden aangeduid met de term clickbait. Je wordt simpelweg door de auteur gelokt om op het artikel te klikken. Je herkent het vast wel, van die artikelen die op Facebook-pagina’s worden geplaatst met titels als: “Dit jongetje deed iets ontzettend liefs voor zijn zusje, maar wat er daarna gebeurt geloof je echt niet!” zijn voorbeelden van ‘clickbait’ artikelen.

Nepnieuws in het nieuws

Nepnieuws is een groter wordend probleem omdat steeds meer mensen Facebook als betrouwbare nieuwsbron beschouwen. In Nederland wordt nepnieuws minder verspreid dan in andere landen. Gelukkig wordt het ook minder snel geloofd. Mensen krijgen namelijk niet alleen nieuws binnen via Facebook, maar ook via vrienden, het 8-uur journaal of de krant. Wel is er tijdens een onderzoek in maart vastgesteld dat er, destijds, ongeveer 50 websites in Nederland zijn die nepnieuws verspreiden. In Nederland zullen we toch wel goed in staat zijn om het echte nieuws te onderscheiden van het nepnieuws?

Waarom verspreiden mensen nepnieuws?

Het verspreiden van nepnieuws is dus een steeds groter wordend probleem. In Macedonië zouden een paar tieners duizenden euro’s hebben verdiend met het verspreiden van nepnieuws. Veel geld verdienen met het verspreiden van onzin? Dat klinkt zo gek nog niet! Maar dat niet alleen. Tijdens de verkiezingscampagnes van Trump en Clinton is in Amerika ontzettend veel nepnieuws verspreid. Zo zouden nepberichten veel invloed hebben uitgeoefend op de verkiezingen. Er is de afgelopen periode dan ook veel kritiek op de manier waarmee Google en Facebook omgaan met nepnieuws. Gelukkig worden er dan nu toch maatregelen genomen. Google heeft namelijk in het laatste kwartaal van 2016, maar liefst 340 websites uit hun advertentieprogramma verwijderd. Op die manier verdienen de auteurs dus geen geld meer door middel van de advertenties op hun website. En is Facebook gestart met het controlemogelijkheden van de content.

Hoe herken je nepnieuws?

Maar hoe herken je zulke nepnieuws artikelen nu? Artikelen met titels, zoals het al eerder gegeven voorbeeld, kun je overslaan. Dat zijn berichten die je graag lokken om naar je website te komen. Ben je toch veel te nieuwsgierig naar wat het zusje deed. Tja, dan moet je maar gewoon klikken en kijken. Reageer daarna ook gelijk even in de comments wat er gebeurt, dat scheelt toekomstige nieuwsgierigen weer klikken. Mocht een artikel geen clickbait hebben, dan voldoet het vaak wel aan de volgende eisen:

  • De pagina staat vol met advertenties
  • Je kent de organisatie niet
  • Het artikel staat vol met spelfouten
  • De website doet niet aan bronvermelding
  • Ze willen heel graag dat je hun artikel deelt met iedereen die je kent.

Wat doe je eraan?

In Nederland is er eigenlijk vrij weinig wat je eraan kunt doen. Behalve het herkennen en anderen op de hoogte stellen zijn er niet veel mogelijkheden. Hopelijk komt er in Nederland binnenkort ook een vergelijkbare optie zoals in Duitsland of Frankrijk. Ik vind al die artikelen op m’n tijdlijn maar irritant en wil gewoon ongestoord schattige dierenfilmpjes kijken, net zoals de rest van de wereld. Kijk het onderstaande linkje om te leren hoe het niet moet.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.