Nobelprijsweek 2013

Published On 8 October, 2013 | By Sam |

‘Ontrafelen transportsysteem van lichaamscellen’. Dat klinkt behoorlijk ingewikkeld, maar de 3 Amerikaanse mannen James Rothman, Randy Schekman en Thomas Südhof hebben hier gister de Nobelprijs voor geneeskunde voor gewonnen. Nu de Nobelprijswinnaar voor de geneeskunde is bepaald, is het gedurende de rest van deze week de beurt aan de Nobelprijs voor de natuurkunde, scheikunde, literatuur, economie en niet te vergeten vrede. De Nobelprijsweek van 2013 is weer begonnen!

Het wordt vaak gezegd ‘de Nobelprijs voor…’, maar wat voor een prijs is het nou eigenlijk? De Nobelprijs is een jaarlijkse prijs voor wetenschappelijk onderzoek die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van natuurkunde, scheikunde, literatuur, economie en vrede. Deze prijs is in het leven geroepen door, hoe kan het ook anders, Alfred Nobel. Deze meneer Nobel was een heuse chemicus en industrieel en experimenteerde het liefste met alles dat los en vast zat. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat hij het explosief dynamiet uitvond. Na zijn dood schonk hij zijn hele vermogen aan de wetenschap: de Nobelstichting, die nu jaarlijks de Nobelprijzen uitdeelt.

Naast dat je bij het winnen van de prijs een behoorlijk geldbedrag wint, zo’n 1 miljoen euro, draait het natuurlijk allemaal om de onderscheiding en wereldwijde erkenning. Maar het winnen van deze prijzen doe je natuurlijk niet zomaar! Wil je kans maken op een van de Nobelprijzen, dan moet je wel net dié auteur zijn die een belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de literatuur. Denk jij nu de oplossing voor de vrede te hebben of nieuwe inzichten kunt leveren in de scheikunde of natuurkunde? Werk deze dan vooral komende jaren uit! Maar haast je vooral niet, want de gemiddeld leeftijd van de Nobelprijswinnaar is 58 jaar!

Bekijk hieronder het filmpje waarin de Nobelprijs voor geneeskunde wordt uitgereikt.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Ik ben Sam! Een enthousiaste student bedrijfscommunicatie die graag schrijft over Toffe Dingen. Ik hou van appels, de Efteling en vroeg opstaan. Voor Toffe Dingen schrijf ik over van alles. Als het maar Tof is. Ik word blij van chocola, groene thee en leuke mensen om me heen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *