Origineel idee: een Mode-musical van Piet Paris

Published On 17 June, 2014 | By Caitlyn |

De meeste modetentoonstellingen draaien om een thema of om de kundigheid van een ontwerper. Niet ‘Mode, de musical’. Piet Paris dook het archief van het Centraal Museum van Utrecht in en ontwikkelde een verhaallijn rond zijn favoriete stukken. Het resultaat is tot eind november te zien.

Om in een mode-archief te mogen duiken is een droom van velen. Mode-illustrator Piet Paris werd gevraagd deze taak op zich te nemen en een tentoonstelling te creëren. Hij heeft niet alleen gebruik gemaakt van kledingstukken, maar ook schilderijen en interieurstukken zijn onderdeel van de tentoonstelling. Paris heeft scenes gemaakt rondom de zussen Chantal en Simone. Beide houden van mode maar hebben een totaal andere stijl. Chantal houdt van decoratieve en kleurrijke kleding en haar zus Simone houdt van minimalistische en geometrische mode.

Door de tegenstellingen kan de bezoeker zijn of haar eigen stijl bepalen. Aan het einde van het bezoek kan dan ook een illustratie worden ingevuld met de eigen voorkeur. Een paar leuke tekeningen, of juist geometrisch of heel kleurrijk. Je kiest een kant, Chantal of Simone, vult deze naar jouw stijl in en hangt deze bij de collectie van stijlen. Lekker even creatief bezig zijn na de het kijken.

20140611_133627Het is een originele invalshoek. Een musical maken met verschillende scenes. Allerlei soorten kledingstukken zijn te voor schijn gehaald. Van jurken uit de 18e eeuw tot een design van Iris van Herpen. Een persoonlijke favoriet blijft een satijnen jurk uit de jaren 30 van deze eeuw. Mooi licht roze met verschillende vlakken.

20140611_132515Omdat er zoveel stukken uit het archief zijn gehaald van het Centraal Museum, toont de tentoonstelling ook een zekere stuk modehistorie. Deze zijn mooi toegelicht met schetsen van Piet Paris op de muren. Hierbij vaak een uitleg wanneer de stukken zijn aangekocht door het museum, waar de kleding van is gemaakt en welke stijl het betreft. Voor de mode-leek is de tentoonstelling dus ook goed te begrijpen. Er is geen extra achtergrondkennis voor nodig om van deze ‘musical’ te houden.

Nog tot 30 November is Mode, de Musical te bekijken in het Centraal Museum in Utrecht.

Een foto-impressie:

20140611_13555120140611_13382520140611_132603

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Journalist, danseres en modeliefhebber. Mijn nieuwsgierigheid is onbeperkt en ik ben altijd op zoek naar iets nieuws. Muziek staat altijd op, zonder word ik namelijk hartstikke onrustig. Mijn kledingkast puilt uit en mijn handen oefenen altijd in het klein choreografieën. Mijn quilty pleasure is disco muziek en daarnaast heb ik nog heel veel rare gewoontes. Schrijven is hoe ik mijn leven door kom, zowel hier als op mijn eigen blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.