PAC festival: vijf voorpremières

Published On 4 March, 2014 | By Willem Hopmans |

Zondag 23 februari was het 10e PAC festival, waarbij een elftal Pathé-bioscopen door heel Nederland in één dag vijf voorpremières tonen. Ik ging naar het Tuschinski in Amsterdam en zag er vier.

Verliefd op je Operating System

Het festival opende met Her (regisseur: Spike Jonze) – door collega-blogger Pim al terecht alle lof toegezongen. Het is een betoverende film over de toekomst, waarin vooral over de vraagstukken rondom écht contact en intimiteit gefilosofeerd wordt. Joaquin Phoenix schittert als vanouds en zelfs alleen aanwezigheid van Scarlett Johansson’s stem is opwindend genoeg om de film mede te dragen. Het is geen rooskleurig beeld dat de film van de toekomst toont, maar lijkt vooral een neerslag van de risico’s van het huidige gefragmenteerde tijdsperk.

Onbereikbare liefde

Na een lunchpauze werd vervolgd met het tergend trage Ain’t Them Bodies Saints (David Lowery), een western waarin Bob (Casey Affleck) en Ruth (Rooney Mara) als outlaws in Texas leven. Gevangenschap als gevolg van een overval en een neergeschoten agent dwarsboomt hun relatie en de gevangen vader zal zijn dochter niet op zien groeien. De verhoudingen blijven de hele film lang onduidelijk, al kan dit ook komen doordat ik een deel al slapend gemist heb, of doordat het lijkt alsof er met vaseline op de lens en continu tegenlicht gefilmd is. Ik kan hem u niet aanraden, maar het staat iedereen natuurlijk vrij de oorzaken en gevolgen van het verhaal te ontwarren – ik hoor het graag.

Familiedramatiek

Dan August: Osage County (John Wells) – een familiedrama in snikheet augustus in the Midwest. Op het Amerikaanse plattelandsbestaan ontneemt pater familias zichzelf het leven, waarna de familie bijeenkomt om van de ene bizarre ruzie in de andere familie-onthulling te rollen. Het acteerwerk van de sterrencast is smullen, vooral Julia Roberts die de grip op de situatie verliest en Meryl Streep die half psychotisch, half verslaafd en compleet overtuigend een (groot)moeder in rouw speelt. De verhoudingen in de familie staan op scherp en dit levert heerlijke film op. Aanranding, scheiding, inteelt, roddel en achterklap: alle plattelandregisters en –clichés worden uit de kast getrokken. De Oscarnominaties lijken me niet uit de lucht gegrepen.

Lobbyboy

Na een verrukkelijk ongezond avondmaal bij de BurgerKing stonden nog twee nagerechten op het programma: de première van The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson) en het Deense The Keeper of Lost Causes (Mikkel Nørgaard).

De verwachtingen waren bij mij vooral hooggespannen voor The Grand Budapest Hotel, want ik kan me niet veel meer grootheden in één cast bedenken dan aangekondigd op deze poster. De toon is licht en de stijl van de film is artistiek, strak en redelijk absurd. Gezien de eerdere films van Anderson (The Royal Tenembaums, Moonrise Kingdom, Fantastic Mr. Fox, The Darjeeling Limited, allemaal aan te raden) was dit geen verrassing. Het verhaal, verteld door een lobbyboy en zich afspelend binnen het decor van het interbellum in Oost-Europa, doet er niet eens toe. Het is smullen van de eerste tot de laatste scène.

Soms lijkt het hotel een poppenhuis, de bergen een speelgoedtreinlandschap, dan weer huppelt iedereen achter elkaar aan in absurde achtervolgingen en dialogen. Nooit gaat het vervelen en continu moet je bedacht zijn op weer een plotwending, kwinkslag of konijn uit de hoge hoed.

Het rariteitenkabinet was tevens het einde van de filmmarathon – de Deense thriller konden we helaas niet meer zien. Drie parels en één tegenvaller, geen slechte score voor de zondag.

 

Alle films zijn (binnenkort) in de bioscoop te zien. PAC ook eens een film.

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Willem Hopmans Eijkman (San Borja, 1986) is een jongeman, opgegroeid in Bergen op Zoom en sinds enkele jaren woonachtig, studerend en werkachtig te Utrecht, tussenstop Rotterdam. Dit blog is om bij tijd en wijlen interesses te delen, gedachten te uiten of gewoonweg stukjes tekst neer te zetten. Voor de liefhebber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *