Pinokio – Lamp, robot of toch een vriend?

Published On 20 December, 2012 | By Tom |

Als een nederige bureaulamp staat hij op tafel. Klaar om je van licht te voorzien wanneer je het nodig hebt. Om bij te schijnen wanneer je niet meer lezen kan. Om je te helpen studeren in de nachtelijke uurtjes. Een lamp, een handig hulpmiddel en de ideale vriend in het donker. Maar wat als het ineens meer wordt als een volgzaam instrument?

Graag stel ik je voor: Pinokio (ja, met een ‘Kaa’!)! Een lamp die net zo ver staat van bovenstaande verschrijving als een koe van een vaatwasser. Pinokio is namelijk niet zomaar een lamp. Het is zelfs meer dan een robot. Pinokio is zich bewust van zijn omgeving, zeker wat betreft mensen, en heeft de mogelijk tot het uiten van verscheidende emoties. Pretty cool stuff, huh! Het gaat zelfs verder. Je ziet in de interactie duidelijk dierlijk – niet dat ik de mens boven dieren wil plaatsen – gedrag terug. Alsof ik mijn kat om aandacht zie vragen!

Een lamp die zich geheel bewust is van zijn omgeving, dat geeft ons mensen heel wat stof tot nadenken. In wat voor wereld leven we straks wanneer een industrieel object niet langer slechts een gehoorzaam instrument is, maar daadwerkelijk ‘leeft’? Bloed gaat er niet door de aderen stromen en een teug zuurstof zal niet nodig zijn, maar toch leeft het mee bij verdriet en snapt het maar al te goed wat er aan de hand is wanneer je ‘s nachts het huis binnen struikelt nadat er wat borreltjes te veel genuttigd zijn.

Pinokio de bureaulamp. Alsof niet alleen de houten pop Pinokkio (met twee Kaa’s!) tot leven komt, maar het gehele sprookje werkelijk wordt. Ergens kan ik niet wachten tot het zo ver is, alleen vind ik het ook wel een beetje spannend. Alsof ik als klein kind weer de bioscoop in loop. Hopelijk krijgt ook dit verhaal een happy end!

4.00 avg. rating (89% score) - 1 vote

Like this Article? Share it!

About The Author

Ik hou van communicatie. Niet alleen in de kroeg of in de supermarkt, maar ook zeker online! De vrijheid die het internet me biedt is me een groot goed. Mijn doel? Een (virtuele) glimlach om een schrijfsel maakt ook mijn dag weer heel wat plezieriger!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *