Productreview: De Fiio K1

Published On 20 September, 2017 | By Yannic Doeve |

Een week of twee geleden kregen we een mailtje binnen of wij een product wilden reviewen. Enthousiast stemde ik in om een artikel te schrijven over de Fiio K1. Dus zo gemaild, en een paar dagen later, zo ontvangen. Dit is mijn ervaring met de Fiio K1.

Wat doet de Fiio K1 precies?

In een verdikte envelop kwam het doosje binnen. Helaas bleek het geen bubbelfolie te zijn. Daar ben ik ontzettend fan van. Maar dat terzijde. Enthousiast maakte ik de envelop open. In een kleine plastic-verpakking zaten een micro USB kabeltje, de Fiio K1,wat papierwerk en wat plastic-omhulsels. De Fiio K1 ziet eruit als een doodgewone USB-stick. Het is een kleine USB-DAC en hoofdtelefoonversterker, die je kunt aansluiten op je laptop of pc, maar ook op je telefoon of tablet. Een Digital-to-Analog Converter (DAC) is een circuit dat je in apparaten zoals cd-spelers, streamers en AV-receivers vindt. Het versterkt het geluid dat uit je computer of hoofdtelefoon komt.

Installatie perikelen

Bovenstaande kennis had ik alleen nog niet, toen ik zo enthousiast de envelop aan het openmaken was. Na het openmaken was het mij dus nog niet helemaal duidelijk wat dit apparaatje doet. In de handleiding stond dat, zodra de K1 ingeplugt was, er een driver automatisch geïnstalleerd zou moeten worden. USB-stick in de laptop geknald, K1 aangesloten, koptelefoon erin gedaan en play! Dat werkte alleen niet. Ook de driver werd niet automatisch geïnstalleerd. Paniek! In de comments van een forum, kwam ik erachter dat er op mijn laptop (een Macbook) geen driver geïnstalleerd hoefde te worden. Het enige wat ik nu nog moest uitzoeken is het geluidskanaal van mijn laptop overzetten van jack naar USB. Want de K1 sluit je via de micro USB-kabel aan. Dat kostte mij ook moeite om te vinden. Voor Apple gebruikers, dat doe je dus op de volgende manier: zoek via Finder, Spotlight of Launchpad naar: Audio/MIDI-configuratie. Eenmaal aangesloten is daar je K1 te zien. Rechtermuisknop op de ingang waar de Fiio K1 te zien is en selecteer: Gebruik dit apparaat voor geluidsuitvoer. En voilà! Het werkt.

Luisteren met de Fiio K1

De koptelefoon die ik gebruik is een Bose SoundLink. Na wat installatie perikelen kon ik nu eindelijk mijn bevindingen geven over de Fiio K1. Het verschil is meteen hoorbaar. Verschillende geluiden komen veel distinctiever naar boven. Vooral de achtergrondgeluiden van de muziek zijn veel beter hoorbaar. Wat eerst rommelig en zacht op de achtergrond hoorbaar is, is nu gelijkwaardig aan de kern van het nummer. Het is een klassiek geval van: als je niet beter weet, mis je het ook niet. En voor de duidelijkheid, mijn muzikale kennis is erg laag. Daar kun je dus maar één conclusie uit trekken. Het apparaat werkt goed. Tegelijkertijd is het wel een beperkt product. Je sluit hem aan en meer kun je niet doen. Maar dat is ook de kracht, je krijgt een uitstekend functionerend apparaat van slechts 11 gram. Wel wordt gezegd dat je de K1 ook op je telefoon of tablet kunt gebruiken. Dat zijn dan wel Android telefoons/tablets. Mocht je de K1 op je telefoon aansluiten heb je wel te maken met een soort verlengstuk, met daaraan een USB-stick. Vergelijkbaar met de verlengstukjes die je tegenwoordig nodig hebt bij een iPhone 7. Niet ideaal. Daar heeft Fiio wel op ingespeeld door vastklik meganisme aan de K1 vast te maken, zodat je hem onderweg niet verliest. Het design is erg strak en simpel. Met het broodnodige van 2 ingangen, het logo en het vast-klikmechanisme. Die overigens handig kunnen verschuiven over de lengte van het apparaatje. Slim en efficiënt. Ik vind hem er erg strak uitzien.

Conclusie

Dat brengt mij tot de volgende conclusie. De Fiio K1 is een ontzettend handig product en werkt bovendien ook goed. Aansluiten op je telefoon zal ik persoonlijk, minder snel geneigd zijn om te doen. Maar het kan wel. Het product is ideaal om aan te sluiten op je Desktop. Het  product is op Android/Windows gericht. Wat geen probleem is, maar dat zorgde ervoor dat alles niet even makkelijk geïnstalleerd kon worden. Dat kan eenvoudig worden opgelost door even wat meer informatie te zetten in de handleidingen. De prijs voor deze lichtgewicht versterker ligt wel aan de hoge kant. €50. Hij is echter waar voor zijn geld en gemakkelijk te vervoeren. Maar ik kan hem je wel aanraden. Heb je interesse in deze handige versterker? Hier kun je hem aanschaffen.

Heb jij ook andere handige/leuke/grappige gadgets waarvoor je graag een review geschreven wilt hebben? Neem gerust contact met ons op!

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Like this Article? Share it!

About The Author