SANTACON: drink alsof je de Kerstman bent!

Published On 19 December, 2013 | By Suzan van Aalten |

Jaarlijks op een willekeurige dag in december wordt er in zo’n 300 steden in 44 landen SantaCon gevierd. Hoe lijkt het jou om met duizenden mensen samen verkleed als Kerstman, rendier of elf een kroegentocht te doen? Precies! Nederland maak je klaar voor SantaCon, want ik heb zo het vermoeden dat dit feest sneller dan de slee van de kerstman naar Nederland komt.

Santa Clous is coming to town

Het officiële doel van SantaCon is ‘veel plezier maken tijdens een spontane en creatieve tocht’. Ook het kerstgevoel van blijdschap en samenzijn wordt duidelijk verspreid door de deelnemers. Enkele gewoonten die bij dit feest horen: veel ‘Santa-juice’ drinken, als groep door de stad trekken, dansen en stoute kerstliedjes zingen.

De bijzondere regels die bij SantaCon horen:
– Een (kerst)outfit is verplicht (niks is te gek)
– Breng cadeautjes mee (stoute cadeaus mogen ook)
– Santa laat kinderen, de politie en de  ‘echte’ Kerstman met rust
– Iedereen blijft anoniem (als je vraagt hoe iemand heet geeft die standaard antwoord met: Santa)

Ho ho ho

Het feest is in 1994 bedacht door een groep mensen in San Francisco. Oorspronkelijk is het feest bedoeld als een protest tegen de commerciële Kerstman. Tegenwoordig is dat niet meer van belang bij dit feest. SantaCon loopt echter wel steeds vaker uit de hand en de regels zijn dan ook aangescherpt. Zo worden veel kroegen in de steden waar het feest gevierd wordt ‘kerstmanvrij’ verklaard. De stoet van mensen zal daar niet snel komen, want  er wordt daar geen alcohol geschonken om braken en urineren op straat en in de kroegen te voorkomen. Dus: SantaCon is veel plezier maken en gek doen, maar met grenzen (ho ho ho)!

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Game, set & match. Niet alleen sport is mijn passie, ook uit eten gaan, op citytrips en concerten bezoeken doe ik graag. Communicatie is mijn vak en ik ben altijd op zoek naar nieuwe trends en uitdagingen. Ik schrijf, woon en leef in Utrecht, maar ben ook vaak in Amsterdam te vinden om Toffe Dingen uit te checken!

One Response to SANTACON: drink alsof je de Kerstman bent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *