SmartHalo: Nooit meer verdwalen op de fiets

Published On 19 October, 2016 | By Thomas Nekkers |

Fietsnavigatie via je smartphone, met je smartphone in je zak

In de tijd dat we al onze alledaagse items connected willen hebben (onze horloges, ringen en zelfs onze bril), kan het misschien wel meest waardevolle bezit van elke Nederlander niet achterblijven. Het is daarom hoog tijd om in 2016 je fiets connected te maken. Een stel Canadeze creatievelingen hebben een prachtige oplossing voor ons moderne Nederlanders: een SmartHalo.

De titel zegt al genoeg, de SmartHalo is smart. Hij is verbonden met je smartphone en haalt al zijn data via die smartphone binnen. De verbinding tussen je smartphone en de SmartHalo gebeurt via Bluetooth, waardoor hij altijd automatisch verbinding heeft als je in de buurt van je fiets komt. Maar het is niet alleen de verbinding met je telefoon waar SmartHalo zijn naam vandaan haalt. Het apparaat revolutioneert fietsnavigatie voor de smartphone op meer dan één front.

Fietsnavigatie

SmartHalo fietsnavigatie smartphone gps
Laten we beginnen met de hoofdfunctie van SmartHalo: het helpen met de weg vinden door de drukke steden. Dit doet SmartHalo… Tja, gewoonweg heel simpel. Wanneer je in de buurt van je fiets komt, springt SmartHalo automatisch aan doordat hij je telefoon ziet. Daarna is het een kwestie van een bestemming invoeren in de bijbehorende app, op “Go” drukken en je telefoon in je zak steken. De SmartHalo regelt de rest. De slimme routebeschrijver geeft met simplistische lichtsignalen aan welke kant je op moet en wanneer je moet afslaan. Moet je rechtdoor, dan zal het licht recht vooruit wijzen (zie afbeelding). Wanneer je moet afslaan, verandert het licht naar wit en verschuift het naar de richting die je uit moet (links, rechts of schuin een kant op). Wanneer je vervolgens dichterbij de afslag komt, wordt de witte streep opgevuld met groen en op het moment dat je de kruising of bocht bereikt hebt, gaat de SmartHalo groen knipperen in de richting die je op moet. Mocht je ondanks zijn hulp toch nog verkeerd rijden, zal de SmartHalo met een rood signaal naar achteren aangeven dat je moet omkeren. SmartHalo: fietsnavigatie voor dummies, toch?

​Bevestiging​

​Nu weet iedere Nederlander met een fietsnavigatie ook dat die apparaten een ideale prooi zijn voor dieven en vernielers. Gelukkig(?) is dit ook in Quebec een probleem en daarom is de SmartHalo net zo stevig en diefstalgevoelig als je fiets zelf is. De assistent is permanent bevestigd op je stuur door middel van een diefstalbestendige bout die alleen los te maken is met een sleutelhanger die jij aan je sleutelbos hebt. Mocht iemand dit principe niet kennen of wil diegene toch zijn (of haar) geluk beproeven door ofwel aan je SmartHalo of je fiets zelf te gaan rommelen, zal de SmartHalo snel genoeg van zich afbijten. Het apparaat gaat rood knipperen, de LED-voorlamp gaat knipperen en hij gaat loeien als een kudde koeien voor ze gemelkt worden. Dit zal de meeste hobby-dieven toch al snel zat wegjagen. Op het moment dat jij aan komt rennen om de dief in de kraag te vatten, zal de SmartHalo je telefoon weer herkennen en het alarm deactiveren. Mocht je telefoon leeg/kwijt/anders zijn, kan je met een persoonlijke klop-code het alarm ook uitschakelen.

SmartHalo’s handigheidjes

Koplamp

SmartHalo fietsnavigatie koplamp LED
Hierboven wordt het al even kort vernoemd: de SmartHalo heeft ook een sterke (200Lm) LED voorlamp voor je fiets. Deze springt automatisch aan wanneer het donker wordt, terwijl de sterkte van de Halo afneemt wanneer het donkerder wordt om je niet af te leiden.

​Smartstuur

smarthalo fietsnavigatie
Om terug te komen op de eerste alinea: alles moet tegenwoordig verbonden zijn. Zo ook de SmartHalo. Hoe meer tijd wij op onze fietsen doorbrengen, hoe meer berichten en WhatsAppjes wij zullen missen. Hiervoor is een smartwatch of een smartring al een goeie oplossing, maar beiden kunnen gemakkelijk teniet worden gedaan door middel van lange mouwen of handschoenen. Dat is ook de reden dat ook de SmartHalo via de Bluetoothverbinding jouw berichtjes en belletjes kan weergeven. Wanneer je gebeld wordt of je een berichtje binnenkrijgt, gaat het centrum van het paneel blauw knipperen om niet te interfereren met de routebeschrijving, maar wel duidelijk te maken dat het het waard is om even de fiets te parkeren en de telefoon te checken. En om het gebruikersgemak compleet te maken: de SmartHalo houdt ook het weer in ons kikkerlandje in de gaten en laat het weten als er weer aankomt waar je écht niet doorheen wil fietsen.

Beschikbaarheid

SmartHalo is via Kickstarter mogelijk gemaakt. Hier haalde de gadget 100% van het beoogde doel op in de eerste 15(!) uur en verdubbelden ze die opbrengst de dag erna. Dit ging nog een tijdje zo door en daardoor is het nu al mogelijk om pre-orders in te dienen voor deze kleine alleskunner. Deze pre-orders zijn hier te vinden. Het apparaatje kost $119 dollar in de pre-order, nadat het apparaat in juni uitkomt zal het $30 duurder worden. Inclusief $25 verzendkosten is het apparaat nu verkrijgbaar voor ongeveer €132, afhankelijk van de dollarkoers.

Deel je mening

​Wat denk jij van de SmartHalo? Kan dit wat worden, ga je dit direct bestellen of denk je dat dit de grootste bubbel is sinds 3D-tv’s? Laat ons weten wat je mening is in de reacties!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Nieuwe technologie en sporten. Daar draait het leven toch om? Het enige wat nog mooier is dan technologie en sporten is technologie voor bij het sporten. Daar hoor je mij dan ook de hele dag over babbelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *