Split: 100% draadloze oordopjes

Published On 21 October, 2013 | By Sam |

Nooit meer tobben als je op de fiets zit en een ander liedje wilt luisteren op je mp3-speler of het geluid wat harder wilt zetten. En in de winter is het gedoe met handschoenen aan en uit ook verleden tijd. Het nieuwste gadget op het gebied van on the go muziek luisteren is namelijk een setje volledig draadloze oordopjes die je bedient met… je kaken.

Dit kickstarter project zal verkocht worden onder de naam Split en werd bedacht door Marco Scandurra – een voormalig onderzoeker aan het prestigieuze Massachussets Institute of Technology in Boston – omdat hij zich altijd ergerde aan het oponthoud dat het bedienen van een mp3-speler soms veroorzaakt en aan snoertjes die in de knoop raken en om de haverklap kapot gaan. De Split bestaat uit twee losse oordopjes die net iets groter zijn dan gewoonlijk. Ze hebben ieder afzonderlijk een ingebouwde batterij, een geheugenchip en een processor, waardoor de muziek in de oordopjes zelf wordt opgeslagen en ook vanuit daar wordt afgespeeld. 

Via een magnetisch veld synchroniseren beide kanten met elkaar, wat resulteert in een kraakhelder geluid zonder echo. Bedienen, dat wil zeggen afspelen en stopzetten, van track veranderen en het volume aanpassen, doe je heel eenvoudig door je kaken een of meerder keren op elkaar te drukken.

Klinkt allemaal super, maar zijn er ook nadelen? Hoewel het enerzijds natuurlijk heel mooi is dat dit systeem geen enkel extern toestel, zoals een smartphone of een tablet, vereist, is dat nu ook net het problematische eraan. Op dit moment is het nog niet mogelijk om de oordopjes te verbinden met bijvoorbeeld je iPhone of je Android-toestel. De opslagruimte in de apparaatjes zelf is echter niet meer dan 256 MB, dus erg veel kun je er niet op kwijt. 

De makers zijn wel van plan om de verbinding met mobiele toestellen mogelijk te maken. “Er zijn plannen om volgend jaar een app te maken voor iOS- en Android-telefoons. Met die app kun je muziek bedienen en uploaden op Split en ze zijn ook van plan een adapter te ontwikkelen die past op de lighting-connectors op iPhone- en iPad-toestellen, terwijl de gewone USB-poort alleen maar hoeft te worden geconverteerd tot een mini-USB zodat hij gebruikt kan worden met Android-toestellen”, aldus Scandurra.

Het is een mogelijkheid die men zeker niet moet laten liggen. De verkoop van met name Android-toestellen zit nog altijd gigantisch in de lift. Android is op dit moment verantwoordelijk voor maar liefst 79% van de smartphoneverkoop wereldwijd en er is een grote honger naar allerlei Android-toepassingen, wat ook goed te merken is aan het snel stijgende aantal android vacatures. En ook de Apple-toestellen gaan nog altijd als warme broodjes over de toonbank. If you can’t beat them, join them, luidt een Engels gezegde, en dat is precies wat men met Split zal moeten doen om het echt tot een succes te maken.

Een andere vraag die de magnetische oordopjes oproepen, is of al die magnetische straling nou wel zo gezond is. Volgens Split veroorzaakt het systeem echter zo’n duizend keer minder straling dan een bluetooth-headset. En wat gebeurt er eigenlijk als je muziek luistert en net een broodje eet, springt hij dan om de seconde naar een volgend nummer? Hoe Split in de praktijk bevalt, zullen we nog even moeten afwachten, want naar verwachting is hij pas vanaf december te koop. De Split zal 169 dollar gaan kosten.

Bekijk onderstaande video om te zien hoe de Split werkt

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Ik ben Sam! Een enthousiaste student bedrijfscommunicatie die graag schrijft over Toffe Dingen. Ik hou van appels, de Efteling en vroeg opstaan. Voor Toffe Dingen schrijf ik over van alles. Als het maar Tof is. Ik word blij van chocola, groene thee en leuke mensen om me heen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *