Tofheid galore: CULTUREEL CARNAVAL IN OETELDONK!

Published On 27 February, 2014 | By Stephanie |

Hoewel de winter dit jaar slechts een slap aftreksel van een winter was en de Olympische Spelen best wel episch waren is er toch echt maar één jaarlijks evenement dat de winter zo lekker breekt en het begin van het voorjaar inluidt: CARNAVAL. De happening van het jaar vol fashion, lifestyle en entertainment.

Voor ons Brabanders is het allemaal een kwestie van leven, liefde en dood, voor de rest van het land de ultieme gelegenheid om eens #lekkergek te doen #metdemeiden, een typisch momentje #livelovelife. Boeren, burgers en buitenlui, trek uw cowboypèkskes maar weer uit de kast en boek dat weekendretourtje naar Den Bosch voor wat drankovergoten verbroedering. Uw correspondent zette de must do’s in Oeteldonk voor u op een rijtje, mocht u nog wat cultuur willen snuiven naast het hertjes jagen en Jägertjes klappen.

1. Aankomst van Z.K.H. Prins Amadeiro XXV
Carnaval in Oeteldonk begint zo’n beetje met de aankomst van d’n Prins op Oeteldonk Centraol om 11:11 op Perron 1 op de zondag. Mocht je lekker vroeg aan deze driedaagse van reuring ende vermaak willen beginnen dan is dit het ultieme vertrekpunt, bovendien ben je dan toch al op het station. Om 09:00 kun je overigens al naar de Carnavalsmis in de Sint Jan om wat weesgegroetjes uit te spreken voor een veilige en vooral vruchtbare carnaval, maar ik ga er vanuit dat dit aan niemand besteed is.

2. Intocht van Z.K.H. Prins Amadeiro XXV + Overdracht ambtsketen
Even voor de duidelijkheid: de Prins is die protestantse papi van buiten de stad, d’n Peer is de Burgervaojer van Oeteldonk tijdens Carnaval. Als de Prins eenmaal is aangekomen op Centroal wordt hij onder begeleiding van allerlei clubkes naar het stadhuis vervoerd. Op het bordes van het stadhuis draagt Burgemeester Rombouts van Den Bosch vervolgens de ambtsketen over aan d’n Peer en kan het feest beginnen. Verder niet teveel aandacht besteden aan deze twee officials, het kan niemand verder echt caren.

3. De onthulling van Boer Knillis
Op de markt in Den Bosch wordt vervolgens een metershoge papier maché-pop van Boer Knillis onthuld, het officiële begin van Carnaval 2014. Het is letterlijk én figuurlijk het hoogtepunt van de opening van het carnaval, dus zorg dat je er even een fotootje van maakt voor op de social mediaas (het liefst een selfie met Knillis).

4. MAANDAG: DE GROTE OETELDONKSE CARANAVALSOPTOCHT
OMG, praalwagens en piepjonge dansmariekes!!!1! De route van de optocht is elk jaar weer onderwerp van veel discussie en gevloek. Deze doorkruist namelijk vaak op een vervelende manier de stad waardoor het hoppen van kroeg naar kroeg bemoeilijkt wordt, tot grote onvrede van velen. De optocht kun je dus wel overslaan, leuk voor je oma en halfbroertjes en -zusjes uit een eventuele tweede leg.

5. De begrafenis van Boer Knillis
Tsja, dan op dinsdag komt er alweer een einde aan de mooiste drie dagen van het jaar. Om 00:00 wordt Boer Knillis officieel begraven. Dit houdt overigens in dat de Prins en zijn adjudant op een hoogwerker klimmen om het gevaarte van papier maché van zijn sokkel te lichten en op een kar te leggen. Hierbij zullen duizenden dronken en betraande Oeteldonkers aanwezig zijn, dus wederom even een selfie met de jankende meute.

Tussen deze traditionele hoogtepunten door wordt er vooral veel muziek gemaakt en gedronken in de honderden café’s van Oeteldonk. Mocht je nu geen zin hebben in het échte Carnaval, dan raad ik je aan om vanaf een uurtje of 20:00 naar de stad te komen en helemaal loos te gaan. Viel Spass en may the odds be ever in your favor!!

Dan ten slotte nog een klein verzoekje namens de durskes en boeren van het prachtig moeras dat Oeteldonk heet: laat jullie bananen-, penguin- en papegaaienpakken thuis, loop ‘s avonds niet te kutten tegen de security van de locale horeca en leeg jullie blaas nooit en te nimmer tegen onze mooie Sint Jan. Dan beloven wij jullie met open armen te ontvangen, ge bent immers in Oeteldonk te gast, zolang ‘t lèkker gevûûl mar bij oe past.

5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Mijn naam is Stephanie. Notoire langstudeerder, nieuwsjunkie en politiek beest. Daarnaast verslind ik alles op het gebied van Beyoncé, Miley Cyrus, sport en gadgets en besteed ik dagelijks luttele uurtjes op de bekende sog-sites. Je kunt me altijd wakker maken voor een BigMac, de nieuwe CD van Miguel of een fijn dansje op een evenzo fijn feestje. Ik probeer jullie vanaf nu minimaal wekelijks te voorzien van sappige stukjes over de Tofste Dingen op dees’ Aard!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *