Van hackende kinderen tot mac virussen

Published On 18 March, 2013 | By Spotvogel |

Hou je pc schoon en cybercriminelen buiten de (computer)poort

Als kwaadwillende programmeurs zulke goede virussen kunnen maken dat deze zelfs de meest beveiligde installaties kunnen infecteren, dan is jouw pc natuurlijk erg gemakkelijk te kraken, zeker als je er geen virusscanner op hebt geïnstalleerd. De eerste virussen werden gemaakt door computer hackende kinderen, die experimenteerden met de mogelijkheden om bij netwerken in te breken (en bijvoorbeeld hun rapportcijfers te beïnvloeden). Vergeleken met wat er nu gebeurt waren dat onschuldige acties: nu zijn er vooral grote criminele organisaties actief die door middel van malware jouw persoonlijke gegevens, zoals de inlogcodes van internetbankieren, stelen.

Spam
Reageer daarom ook nooit op spam. Ook niet voor de lol om ze te laten weten dat je ze door hebt, als je reageert weten ze dat jouw emailadres echt actief is en gaan ze alleen maar verder met jou bestoken. Gebruik ook sterke wachtwoorden: dus niet je eigen naam of geboortedatum en gebruik zowel cijfers als letters, hoofdletters en speciale tekens (zoals @, $, %).

Antivirusdefinities up to date houden
Daarnaast moet je de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Er komt namelijk elk uur wel weer een paar nieuwe virussen bij, en het zou heel goed kunnen dat jouw virusscanner deze nog niet (her)kent. Daarom moet je iedere dag de laatste virusdefinities downloaden. Veel antivirusprogramma’s doen dat overigens automatisch. En hoe goed jouw virusscanner ook is, vertrouw er nooit op dat jouw systeem is beveiligd en denk altijd na voordat je een actie onderneemt op internet. Klik dus nooit op een link die je niet voor honderd procent vertrouwt en gebruik een USB-stick die met andere pc’s in aanraking is geweest altijd voordat je hem gebruikt. Een grote misvatting is trouwens dat mac’s niet vatbaar zijn voor virussen. Dat is onzin. Er is een wel speciale anti virus voor mac voor nodig. Voorts kun je regelmatig kijken naar de site www.waarschuwingsdienst.nl van de overheid, waarin actuele bedreigingen worden gesignaleerd.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Spotten is zeg maar echt mijn ding. Altijd op zoek naar de meest unieke, ludieke en toffe producten die je leven compleet maken. Daarnaast wereldkampioen in stare-down contests. Head honcho van Toffedingen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *