Vergeet Whatsapp, welkom Telegram

Published On 21 February, 2014 | By Arjan Drost |

19 miljard dollar. Dat zijn 47 en een halve Boeing 747’s, negentien van dit soort jachten of de gegevens van 450 miljoen Whatsapp-gebruikers. Daarmee komt de waarde van jou –ja, jij gebruikt ook Whatsapp- uit op ongeveer ongeveer 35 dollar. Onthoud dat bedrag eventjes.

Groot nieuws, mijn mailbox explodeerde vanochtend en nota bene Mark Suikerberg himself sprak over zijn nieuwste aanwinst: Facebook heeft Whatsapp gekocht voor 19 miljard dollar. Whatsapp is een bedrijf met slechts vijftig werknemers en kan volgens de berichten dagelijks 1 miljoen nieuwe gebruikers verwelkomen. Mooie getallen, maar hoe maken ze winst? Wat was het verdienmodel van Whatsapp? En als dat er niet is, waarom zou Facebook dan in vredesnaam 19 miljard dollar neerleggen voor een eenvoudige dienst die zij zelf ook aanbieden?

Ik zat vanochtend even te babbelen met Remco Janssen, eigenaar van Proudly Represents. Remco’s bedrijf doet de PR voor Tech Startups en dat doet hij goed. Er vanuit gaande dat hij, zoals altijd, goed geïnformeerd is legde ik die vraag ook aan hem voor. Waarom betaalt Facebook zoveel geld voor Whatsapp, terwijl het ‘maar’ 1 miljard dollar neerlegde voor Instagram? En belangrijker: wat is het verdienmodel van Whatsapp geweest dan?

“Nou, dat was er niet echt, behalve de betaalde abonnementen. Whatsapp draaide altijd verlies en was uit op een big exit als deze.”, zei Remco.  Toen viel het kwartje: Whatsapp wilde niets anders dan overleven tot de grote vis, in dit geval Facebook, langskwam en ze opslikte. Alleen blijft dan de vraag staan: Wat verantwoord dat bedrag van 19 miljard dollar? In het geval van Facebook  betekent dat uitbuiting van jouw gegevens en ongetwijfeld advertenties on the long run. Waarbij je nu dus moet beseffen dat je naast de 89 eurocent die jij aan Whatsapp hebt betaald om gebruik te kunnen blijven maken van hun diensten, jij ‘slechts’ 35 dollar waard bent en braaf reclame mag slikken. Ha, en je hebt er nog zelf voor betaald ook.

Een sterk alternatief is Telegram. Een nieuwe messengerservice dat net zo werkt als Whatsapp, maar dan gratis, voorzien van betere privacy mogelijkheden –zoals de optie om een geheim gesprek te starten dat zichzelf vernietigd- en sneller dan Whatsapp. Ik kan je nu alle features uitleggen, maar je zult merken dat het minstens zo vertrouwd voelt als je goede oude Whatsapp. En het allermooiste: Telegram is juist opgezet als weerwoord tegen de afnemende privacy bij veel internetdiensten en apps. Dus zorgen maken over je gegevens hoef je dus echt niet.

Downloaden dus!

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Ondernemer in hart en nieren, ambitieus en niet te stoppen. Maar eigenlijk gewoon een nerd. Een hele sociale nerd, dat dan weer wel. Vindt politiek even irritant als interessant, moet minimaal één keer per week uit eten en weet een beetje van alles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *