Vice News, Toffe journalistiek

Published On 11 August, 2014 | By Freek Keesen |

Het nieuws, hoe belangrijk vinden we het nog echt? Voor een tijd waarin de Gaza volop gebombardeerd wordt, Oekraïne op losse grond staat en de spanningen tussen het westen en Rusland weer groeien, haal ik nog steeds zeer gemakkelijk mijn schouders op. Heb jij dit ook? Ik neem het jou en mezelf niet heel kwalijk, reguliere journalistiek is saai. VICE News aan de andere kant, is geen geintje.

– Dit soort nieuws is natuurlijk helemaal niet tof, maar de manier waarop VICE het doet, verdient naar mijn mening wel de aandacht. –

VICE is onconventioneel

Je ziet op het NOS journaal altijd een reporter netjes buiten de gevaarlijke zone spreken in de camera. In de krant lees je wel eens wat, maar je krijgt er nauwelijks een beeld bij. Waarom zouden we dingen over iets onthouden waar we toch niks om geven? En waarom geven we er niks over? Omdat we er geen betrokkenheid bij voelen. En VICE News doet nou net dat, het brengt je midden in het nieuws. Een beetje gek moet je als reporter bij VICE wel zijn, maar genialiteit zit vaak op de rand van gestoordheid.

De reporter centraal

Wat VICE News zo aangrijpend maakt is dat de reporters centraal staan. De reportage in en rond de Gaza wordt bijvoorbeeld door Danny Gold gedaan en die reageert zoals de doorsnee westerling zou reageren op dingen. Er vertelt een radicaal Israëlisch meisje dat alle Arabieren er niet horen en dood moeten? Danny vraagt of dat ook geldt voor onschuldige Arabieren. Er vliegt een straaljager vlak over zijn hoofd nadat ze bij een auto staan die gebombardeerd is? Danny schrikt zich de pleuris…terwijl de jonge Palestijnen het weglachen. Hij vraagt de jonge Palestijnen of ze dan niet verschrikkelijk bang zijn. Hij krijgt als antwoord: “We zijn niet bang, want onze martelaren zijn in de hemel en Allah is met ons”. Oefff, een westerling gerust stellen doe je niet zo.

vice news3

Danny Gold legt uit waar de straaljager vloog, terwijl een jonge Palestijn gemakkelijk glimlacht.

Opluchting

VICE News kijken was voor mij zelf in ieder geval toch een opluchting dat ik wel wat om het nieuws kan geven, zolang er maar goeie betrokken journalisten zijn die het verhaal kunnen vertellen. In een tijd waarin de journalistiek het zwaar heeft en steeds meer te werk gaat met de copy-paste-methode van nu.nl, is VICE News de rebel die echt om journalistiek geeft. Bekijk de YouTube channel van VICE News of ga naar de VICE site!

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

hou van Toffe Dingen als: Devin The Dude ● Michael Jordan ● Opgezwolle ● The Big Lebowski ● The Daily Show ● HBO ● Traveling ● FreakyFreek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *