Vrijdag de 13de van september

Published On 13 September, 2013 | By Sam |

Lekke band? Natgeregend? Gat in je panty? Telefoon kapot? Jawel, het is vandaag weer vrijdag de 13de. Voor de bijgelovige onder ons een ongeluksdag, maar voor mij een ‘doodnormale’ vrijdag. Toch wil ik zeggen, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Lang lang geleden speelde bijgeloof een belangrijke rol in het dagelijks leven. Zo ontstond ook de ongeluksdag vrijdag de 13de. Er zijn tal van verklaringen waarom nou juist de combinatie van een vrijdag en een dertien ongeluk brengt. De meest voor de hand liggende is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd. Daarbij zien Christenen het getal dertien als een ongeluksgetal. De reden hiervoor is dat er tijdens het laatste avondmaal dertien personen aan tafel zaten, en we weten denk ik allemaal wel hoe dat is afgelopen… Christenen zeggen daarom, als een vrijdag samenvalt met het ongeluksgetal, dan veroorzaakt die dag één en al ongeluk!

Bijgeloof of niet? Wij mensen doen er wereldwijd behoorlijk goed aan mee. In ziekenhuizen en hotels is geen dertiende verdieping en er bestaan geen vliegtuigen met rijnummer 13. Daarnaast zouden zwarte katten ongeluk brengen, een gebroken spiegel de ziel aantasten en vogelpoep op het hoofd een klavertje vier geluk brengen…

Of het vandaag nou een ongeluksdag is of niet, zelf ben ik niet gevoelig voor paraskevidekatrafobie, de angst voor vrijdag de dertiende. Sterker nog, ik heb juist een fantastische dag! Maar mocht je het vandaag toch een beetje spannend vinden, ontwijk die ladder dan en loop een blokje om als een zwarte kat je pad kruist.

Grappige scene uit de film ‘Friday the 13th’

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Ik ben Sam! Een enthousiaste student bedrijfscommunicatie die graag schrijft over Toffe Dingen. Ik hou van appels, de Efteling en vroeg opstaan. Voor Toffe Dingen schrijf ik over van alles. Als het maar Tof is. Ik word blij van chocola, groene thee en leuke mensen om me heen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *