World Press Photo: Behoefte aan contact(lens)

Published On 19 February, 2014 | By Suzan van Aalten |

Snapchats en selfies zijn toch wel dé woorden van 2013. Is er vooral behoefte aan contact of gaat het men om de behoefte aan bevestiging? Eén van de prachtige winnende World Press Photos 2013 geeft mij stof tot nadenken.

Het contact

De winnaar van de World Press Photo 2013 laat een beeld zien van migranten. Afrikaanse migranten, op weg naar Europa, die ’s nachts met hun mobiele telefoons een signaal proberen op te vangen vanuit buurland Somalië met hun telefoon. Een beeld dat wat mij betreft de behoefte aan contact onderstreept. Ze doen er alles aan om dat kleine beetje contact met hun familie te krijgen. Ze zijn op weg naar een betere wereld, op weg naar het samen zijn met familieleden.

De bevestiging

In tegenstelling tot het contact wat deze migranten zochten, zocht de fotograaf vooral zijn lens. De Amerikaan John Stanmeyer maakte deze foto voor National Geographic. Hij deelde deze foto met de wereld, zoals veel mensen waarschijnlijk op zoek naar bevestiging. Bevestiging van zijn werkgever, bevestiging van de mensheid. Bevestiging voor zijn goede timing en voor zijn fotokwaliteiten. We kunnen het hem niet kwalijk nemen, dit was 2013 en ik vind het een prachtig beeld.

De toekomst

Er worden dagelijks ongeveer 400 miljoen ‘Snaps’ en 350 miljoen foto’s (van onder andere selfies) op Facebook geplaatst. Onze grootste angst op een dag zijn geen reacties, geen likes en dus geen bevestiging en contact. We bekijken de wereld door onze camera of telefoon. We zien veel dingen niet meer en leven minder in het nu. Altijd zijn we zoekende en wat vinden we eigenlijk?

Zullen we afspreken dat we vanaf nu wat meer door onze eigen lenzen kijken. Dat we minder zoekend zijn en meer echt contact maken. Dat we lief voor elkaar zijn en elkaar echte bevestiging geven. Zullen we het zo aanpakken, voor de Afrikaanse migranten van de World Press Photo 2013?

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Like this Article? Share it!

About The Author

Game, set & match. Niet alleen sport is mijn passie, ook uit eten gaan, op citytrips en concerten bezoeken doe ik graag. Communicatie is mijn vak en ik ben altijd op zoek naar nieuwe trends en uitdagingen. Ik schrijf, woon en leef in Utrecht, maar ben ook vaak in Amsterdam te vinden om Toffe Dingen uit te checken!

One Response to World Press Photo: Behoefte aan contact(lens)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *